DE CE SE TEME FAMILIA COSMA

Episodul 1

          În spiritul dreptului la adevăr, înțeleg să aduc la cunoștință opiniei publice situația județului Prahova, în materia devalizării până la urmă a bugetului consolidat al statului.

          Pentru o lungă perioadă de timp, după umila mea parere prea lungă, acest județ a fost condus de un baron local care se proclamă conte și mă refer aici la Mircea Cosma.

          Am avut, onoarea să port mai multe conversații cu domnia sa și am constatat că este o persoană instruită, un bun administrator, singura problemă a domniei sale fiind copiii săi și anturajul acestora.

          În anul 2013, funcționam ca procuror la Parchetul Curții de Apel Ploiești drept pentru care la un moment dat am avut spre soluționare dosarul 465/P/2013.

          În urma investigațiilor efectuate și mă refer aici la sesizări ale ANAF, ale Oficiului Național De Prevenire Și Combatere a Spălării Banilor, interceptări ale convorbirilor telefonice, investigarea rulajelor bancare, rapoarte de inspecție fiscală, declarații de martori, constatări antifraudă, documentelor contabile, am stabilit că, peste 142 de societăți comerciale se înregistrau în contabilitate cu facturi fictive de la firme de tip fantomă cu scopul de a evaziona statul dar și în scopul spălării banilor proveniți din infracțiunea de evaziune fiscală.

          Mai târziu, împreună cu colegii polițiști cu care lucram în mod direct, am realizat că toate aceste, să le zic scheme infracționale, aveau un scop bine stabilit și anume ca, o parte din banii din lucrările publice contractate cu statul, respectiv Consiliul Județean Prahova, să se întoarcă în mod ilegal la cei care organizau licitațiile.

          Atunci am înțeles de ce avem lucrări de proastă calitate, de ce nu avem drumuri județene, orășenești și comunale de bună calitate.

          Rețeta este simplă în sensul că, drept ingrediente, avem un președinte de consiliu județean, în persoana domnului Mircea Cosma, îl avem pe Cosma Vlad Alexandru, fiul acestuia și mai avem pe distinsul domn Alexe Răzvan, “om de afaceri”, interfață între administrație, mediul de afaceri și bugetul Consiliului Județean.

          Problemele au început să apară în momentul în care în urma unei percheziții domiciliare efectuate la o apropiată a domnului Alexe Răzvan, respectiv doamna Stroie Cecilia organele de poliție au ridicat un stick de memorie.

          În urma percheziției informatice efectuate de organele abilitate au fost recuperate date care puneau în evidență cum se împărțea șpaga și conivența administrației cu lumea de afaceri dar și interlopă.

          Aceste aspecte au prins contur în momentul în care Alexe Răzvan, de bună voie și nesilit de nimeni, a început să explice procurorilor semnificația înscrisurilor olografe, scanate și recuperate de pe stick-ul de memorie.

          În spiritul dreptului la adevăr am să prezint o parte din declarația lui Alexe Răzvan care explică conținutul înscrisurilor și unul din multitudinea de înscrisuri olografe, scanate și recuperate:

          După cum se poate constata, tabelul conține numele unor societăți comerciale, care sunt trimise în judecată pentru evaziune și spălare de bani în dosarul Tribunalului Prahova, lucrări efectuate pe raza Județului Prahova, atribuite de Consiliul Județean, unde președinte la aceea vreme era Mircea Cosma tatăl lui Vlad Cosma.

          De asemenea, pe înscrisurile olografe erau consemnate sume de bani reprezentând valoarea lucrărilor respective, cu și fără TVA, societățile comerciale care le efectuau, precum și valori procentuale de 10% în dreptul cărora erau consemnate sume de bani ce reprezentau procentul șpăgii, inițialele V. și R. explicate de Alexe Răzvan ca fiind Vlad Cosma și Răzvan Alexe.

      Acest mediu de stocare dă bătaie de cap familiei Cosma pentru că, cu ajutorul atât a lui Alexe Răzvan dar și a administratorilor societăților comerciale implicate au fost decriptate, înțelegerile frauduloase pentru care inculpații au fost trimiși în judecată.

          Astfel, pentru a putea contracta lucrări cu Consiliul Județean Prahova administratorii societăților comerciale, erau obligați să plătească cu titlu de mită un procent din valoarea lucrării de 10%.

          Acest procent, pentru a putea fi plătit domnilor Cosma Vlad și Răzvan Alexe, administratorii societăților comerciale erau obligați să înregistreze în contabilitate operațiuni comerciale fictive cu societăți comerciale de tip fantomă urmate de transferul sumelor de bani în conturile societăților fantomă care erau controlate de Alexe Răzvan sume pe care acesta le ridica ulterior prin persoane interpuse.

          Aceasta era una din modalitățile prin care sumele de bani ajungeau la Alexe Răzvan și implicit la familia Cosma.

          O altă modalitate expusă pe larg în declarațiile administratorilor societăților comerciale contractante era aceea că lucrările erau efectuate chiar de societățile lor dar pentru a se putea plăti mita încheiau contracte de subcontractare a lucrărilor cu societățile fantomă care erau controlate de Alexe Răzvan și care din lipsă de personal și de utilaje nu aveau capacitatea să efectueze lucrările subcontractate.

          În final trebuie subliniat că, pentru ca toată lumea să fie mulțumită lucrările erau de proastă calitate pentru ca nimeni să nu iasă în pierdere cu excepția locuitorilor acestui județ.

17.02.2021 Cu drag, Emma Anastasia

Articolul precedentCÂND AUTOSTRADĂ E, DAR LIPSEȘTE PROTECȚIA
Articolul următorJOI, ora 18:00: Cum au fost căpușate Căile Ferate Române în ultimii 30 de ani – Dezvăluiri senzaționale la Culisele statului paralel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.