PAMFLET

                  La data de 31.08.2013, RISE PROJECT a fost primul site de investigații care a publicat despre afacerea Roșia Montană, aducând la cunoștință opiniei publice documente confidențiale, care analizate fiind, pun în evidență că, persoane publice, care au deținut funcții la cel mai înalt nivel au acționat împotriva intereselor statului român, împotriva acestui popor, care prin vot democratic i-a propulsat în funcții publice deținute.

         În primul rând, potrivit documentelor publicate rezultă că licența a fost acordată, în 1999, companiei statului Minvest, fără licitație, iar un an mai târziu, a ajuns, tot fără licitație, la compania privată Roșia Montană Gold Corporațion (fosta Euro Gold Resources) ceea ce din punctul meu de vedere poate face obiectul unei anchete penale.

         În anul 2013, premierul Victor Ponta, din interese numai de el cunoscute, a încercat să emită o hotărâre de guvern, prin care licența de exploatare să devină activă.

         În urma revoltelor din stradă, pentru că poporul român chiar nu suferă de prostie, dar și pentru faptul că cineva avizat l-a atenționat că există posibilitatea să răspundă penal, Victor Ponta a inițiat un proiect de lege cu același obiect, dar nici parlamentarii nu s-au lăsat păcăliți.

         Ceea ce mi-a atras atenția în articolul mai sus menționat, au fost contractele de împrumut acordate de GABRIEL RESOURCES LTD COMPANIEI NAȚIONALE A CUPRULUI AURULUI ȘI FIERULUI “ MINVEST” SA.

         Lucrurile devin interesante în condițiile în care, SC ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION S.A., în perioada 2007-2012, a externalizat sume semnificative aproximativ 46,3 mil. de euro cu justificarea „cercetare, exploatare si prospectare geologica”, principalul beneficiar al sumelor externazliate fiind o companie americană METSO MINERALS INDUSTRIES LTD.

         Fondurile externalizate de S.C. ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION S.A. au provenit în principal de la GABRIEL RESOURCES LTD sau de la ROYAL BANK OF CANADA, operațiunile fiind efectuate uneori în zile consecutive.

         În luna octombrie 2007,  GABRIEL RESOURCES LTD primește suma de aproximativ 5.5 mil. de USD cu explicația împrumuturi primite de compania afiliată rezidenta de la investitorul direct nerezident. Imediat, S.C. ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION S.A. a achitat suma de 5 mil. de USD cu justificarea cercetare, exploatare si prospectare geologica către METSO MINERALS INDUSTRIES LTD, existând suspiciunea rezonabilă a unor operațiuni comerciale fictive.

         Persoanele împuternicite să efectueze operațiuni pe conturile SC ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION S.A., foarte ciudat.. s-a constatat că erau împuternicite să efectueze operatiuni și pe conturile altor companii, un exemplu fiind SARMASAN ANA ELEONORA deținând această calitate pentru 195 de societati comerciale!!!!!

         În anul 2012, principalii furinzori ai SC ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION SA, au fost societăți administrate sau controlate fie de persoane despre care existau informații publice privind legaturile directe cu oameni politici, fie de către oameni de afaceri cu legături în mediul politic. Astfel, o parte semnificativă din fondurile transferate de GABRIEL RESOURCES L TD, în contul din Romania al SC ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION SA, a ajuns în conturile unor societăți comerciale cu legaturi în zona politică, în schimbul unor “servicii de consultanță” a căror prestare și valoare reală era greu de identificat. Principalul furnizor al SC ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION SA a fost SC LEO BURNETT & TARGET SA, de la care a declarat achiziții în cuantum de aproximativ 23.8 mil. de lei. La rândul sau SC LEO BURNETT & TARGET SA a declarat achizitii de la SC STARCOM MEDIAVEST GROUP SRL de peste 45 mil. de lei si SC 23 COMUNICATIONS IDEAS SRL de peste 5 mil. de lei, în condițiile în care, toate cele trei societati comerciale erau coordonate la aceea vreme de catre frații STEFAN si IOANA ALINA IORDACHE.!!!!! Cei doi frati, au fost asociați în SC STARLlNK MEDIA SRL împreună cu MARCEL PETRE STRAUT, persoană trimisă în judecată de către DNA pentru infracțiuni de spălare de bani, înselaciune și delapidare.

         SC MANUELA – INTER SRL a fost furnizor al SC ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION SA, careia i-a facturat bunuri și servicii în cuantum de 1,9 mil. de lei, asociat unic și administrator al societății fiind ELISABETA FURDUI, sora primarului din ROSIA MONTANA, EUGEN FURDUI!!!

         SC OAMENI SI COMPANII SRL și SC KARTEZIAN SRL au fost furnizori ai SC ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION SA, careia i-au facturat bunuri și servicii în cuantum de peste 3,5 mil. de lei. Cei doi furnizori erau controlați de CALUSCHI CEZAR, fie direct, fie prin intermediul cumnatei sale NEMTEANU RICA.

         Despre CALUSCHI CEZAR FLORENTIN existau  informații publice privind legaturile sale cu GHEORGHE NICHITA – Primarul Municipiului lași, RELU FENECHIU și oamenii de afaceri SORIN OVIDIU VÂNTU și GELU TOFAN.

         SC KADOK INTERPREST SRL a fost furnizor al SC ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION SA, căreia i-a facturat bunuri și servicii în cuantum de peste 800.000 lei. Societatea furnizoare a fost trimisă în judecată pentru spalare de bani, fiind o societate comerciala care a actionat pe principiul firmelor de tip „fantoma” administratorul fiind un cetățean sârb. Suma respectivă a fost folosită pentru achiziționarea unor veste de culoare roșie oferite gratuit în campania electorală din 2012 de SC ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION SA alegătorilor din zona de interes.

         SC NICU-VITO SRL a fost declarat furnizor al SC ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION SA, de la care pretinde că a achizitionat bunuri si servicii in cuantum de peste 200.000 lei, în condițiile în care această societate comercială a precizat că nu a livrat bunuri sau servicii către RMGC.

         Aceeași situație a fost întâlnită și în cazul altor societăți comerciale declarate de SC ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION SA, drept furnizori care au precizat că nu au livrat bunuri sau servicii RMGC și mă refer la: SC HAN MARIUS SRL, societate deținută la aceea vreme de un consilier local din comuna HOREA, judetul Alba,  SC GRAND CONSTRUCT SRL și SC GOLD ALPIN SRL.

          Relațiile comerciale derulate între SC NICU-VITO SRL, SC HAN MARIUS SRL, SC GRAND CONSTRUCT SRL, SC GOLD ALPIN SRL și S.C. ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION S.A. constituie indicii rezonabile privind derularea unor operatiuni financiare fictive ce au avut ca rezultat „mutarea” unor valori semnificative din conturile RMGC în conturile, unor persoane juridice relativ „obscure”, fara istoric financiar.

          Prin înregistrarea în contabilitate a unor facturi pentru operațiuni comerciale fictive emise de: SC KADOK INTERPREST SRL; SC NICU-VITO SRL; SC HAN MARIUS SRL; SC GRAND CONSTRUCT SRL si SC GOLD ALPIN SRL, este posibil ca S.C. ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION SA, să fi urmarit obținerea următoarelor avantaje:

         · Diminuarea bazei de impozitare a impozitului pe profit, deducerea taxei pe valoare adaugata fara ca furnizorul care a colectat-o să o achite la bugetul de stat precum și deducerea costului marfurilor fară ca furnizorul să se fi înregistrat cu impozit pe profit sau venit.

         · Eludarea prevederilor legale privind plata dividendelor cat si impozitarea acestora, prin însusirea frauduloasă a unor fonduri din patrimoniul RMGC.

         · Externalizarea sumelor acordate cu titlu de împrumut ceea ce ridică mari semne de întrebare referitoar la fictivitatea sau nu a acestor contracte.

         Țin să precizez că, toate persoanele fizice sau juridice mai sus menționate se bucură de prezumția de nevinovăție până la rămânerea definitivă a unei hotărâri judecătorești de condamnare, fiind evident faptul că, autoritățile abilitate ale statului au obligația să clarifice toate aceste aspecte.

          Înainte de a solicita statului Român despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană, Gabriel Resources trebuie să ofere în mod transparent și public răspunsuri referitoare la modul în care au fost gestionate sumele de bani, pe care pretinde că le-a acordat cu titlu de împrumut RMGC.

         În ceea ce privește includerea sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO această inițiativă trebuie să continue, fiind în mod evident un act de patriotism, dar și o formă de respect pentru Patrimoniul Comun al Umanității.

                  09.07.2021                                                    Emma Anastasia

Articolul precedentRăsturnare de situație în dosarul accidentului din cartierul Andronache: Șoferița care a UCIS două fetițe, victorie în instanță
Articolul următorInspector al Direcției Generale Antifraudă Fiscală Prahova, trimis în judecată de procurorii DNA pentru că ar fi primit o șpagă de 500 de lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.