„ POVESTEA CELOR 700 000 DE EURO SAU PROBLEMELE CU CARE SE CONFRUNTĂ VASILE BLAGA”

PAMFLET

         În cursul anului 2016, în timp ce funcționam la DNA Serviciul Teritorial Ploiești, am primit un apel telefonic de la doamna avocat Sofica Dumitrașcu, fostă judecătoare la Înalta Curte de Casație și Justiție, care în prezent, din păcate nu mai este printre noi.

         La acea dată doamna avocat îl reprezenta pe Ștefan Gheorghe, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ zis Pinalti, în mai multe cauze penale și care, la acea dată, se afla în executarea unei pedepse privative de libertate.

         Evident că am acceptat solicitarea drept pentru care, cu ocazia întâlnirii, doamna avocat mi-a comunicat că Gheorghe Ștefan, cu care se pare că era și rudă, este dispus să facă un denunț cu condiția încheierii unui acord de recunoaștere a vinovăției pentru a beneficia de o pedeapsă mai blândă.

         În fine, în săptămînile ce au urmat am purtat mai multe discuții cu Gheorghe Ștefan discuții care mi-au zdruncinat încrederea în democrație.

         Acesta mi-a povestit cum este cu democrația și algoritmul politic la formarea guvernului, cum oamenii politici și partidele din care fac parte  luptă să obțină cele mai importante și bănoase ministere, obiectivul nefiind acela al unei bune guvernări ci obținerea acelor ministere care au în subordine companii naționale de unde pot fi obținuți bani pentru partid sau în interes propriu pentru liderii de partid, prin licitații trucate, prin determinarea participanților la licitații să dea sfânta zeciuială.

         În acest context am să vă povestesc de ce a fost trimis Vasile Blaga în judecată pentru trafic de influență.

         Fac precizarea că, în condițiile în care dosarul se află pe rolul instanței de judecată domnul Vasile Blaga beneficiază de prezumția de nevinovăție până la rămânerea definitivă a unei hotărâri judecătorești de condamnare, dar povestea trebuie spusă ca să nu murim neștiutori.

         La data pretinselor fapte, 2011-2012, Vasile Blaga avea calitatea de secretar general al PDL, partid aflat la guvernare.

         Așa după cum povestește Gheorghe Ștefan, care la aceea dată îndeplinea funcția de vicepreședinte, între cei doi a avut loc o înțelegere care avea ca scop obținerea de bani pentru partid.

         Schema matrapaslâcului era una simplă în sensul că, prin influența pe care o aveau, ca urmare a funcțiilor deținute în partid, dispuneau de capabilitatea de a determina miniștrii din Guvern să numească la conducerea companiilor din subordine persoane obediente care să asculte de ordinele acestora.

         Așa apare în peisaj Florin Munteanu numit director la Transgaz ulterior fiind găsit și clientul respectiv Berdilă Horațiu Bruno.

          În concluzie în perioada 2011 – 2012, Gheorghe Ştefan așa după cum a declarat, l-a informat pe Vasile Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului Florin Munteanu de la Transgaz, se urmărea obţinerea de  bani pentru partid.

         Concret, prin încheierea de contracte de către Compania Națională Trangaz condusă de Florin Munteanu, prin licitaţii trucate cu firma Romsys condusă de  Berdilă, acesta din urmă a transferat din contractele respective un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract, astfel încât Vasile Blaga ar fi primit pentru sine şi pentru PDL suma totală de aproximativ 25.000.000 lei.

         Gheorghe Ștefan a precizat că personal a înmânat domnului Vasile Blaga suma de 500 000 de euro, iar suma de 200 000 de euro a fost înmânată printr-o persoană interpusă.

         Dosarul a avut un parcurs sinuos în sensul că inițial Vasile Blaga a fost achitat, soluție desființată în calea de atac cu motivarea că, judecătorul fondului a fost subiectiv și nu a avut în vedere toate probele administrate, drept pentru care soluția a fost casată cu trimitere spre rejudecare la instanța de fond.

         În prezent cauza se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu termen 15.06.2021 iar măsura asigurătorie, până la concurența sumei de 700 000 de euro, a fost menținută.

         Toți protagoniștii au recunoscut faptele mai puțin Vasile Blaga “ ce se jură că nu fură și-a fost prins cu euro în gură”.

               08.06.2021                                                    Emma Anastasia       

Articolul precedentAlertă cu bombă la Curtea de Apel București. SRI intervine de urgență
Articolul următorJudecătoare repusă în funcție după ce a lăsat în libertate un violator

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.