„FRĂȚIA INELELOR”
PAMFLET
“BARONIADA DIN PRAHOVA CONTINUĂ”
“ O AFACERE MARCA PSD”
“ BOMBA ECOLOGICĂ DE LA BRAZI”
EPISODUL 5
Parcul Industrial Brazi, aflat în subordinea Consiliului Județean Prahova a gazduit până miercuri dimineață Societatea Comercială Eco Burn SA, societate care avea ca obiect de activitate incinerarea deșeurilor periculoase.
Hala în care funcționa incineratorul, estimat de autoritățile județene în anul 2011 cu ocazia inaugurării, la cinci milioane de euro, a fost distrusă în totalitate inclusiv utilajul și deșeurile periculoase.
Ceea ce poate că prahovenii au uitat este că această societate comercială până în anul 2011 a avut în acționariat pe actualul senator de Prahova Radu Oprea.
La momentul 2011, Radu Oprea era prefect de Prahova și a participat la inaugurare, declarând în mod public, că a ieșit din acționariatul firmei, afirmație greu de crezut atâta timp cât societatea era administrată printr-o persoană interpusa și anume un om de afaceri pe nume Ștefănescu cunoscut și sub porecla de TREFLĂ.
În anul 2013, Alexe Răzvan, omul de casă al familiei Cosma, a intenționat să aducă în vederea incinerării la SC Eco Burn SA deșeurile radioactive de pe vasul FLAMINIA.
Specialiștii la aceea vreme declarau, referitor la periculozitatea deșeurilor următoarele : “Sunt, de asemenea, niste cantitati impresionante de bifenili organo-clorurati care sunt compusi cancerigeni si care se acumuleaza in organismele vii, deosebit de periculosi. De asemenea, saruri de plumb care sunt periculoase, o gama foarte larga, dar fiecare in sine constituie un produs periculos”.
Și ce să vezi, cel care a dat aprobare ca nava să vină în România nu a fost nimeni altul decât Presedintele Agentiei Nationale de Mediu, de la acea vreme, fostul deputat PSD de Prahova, Mihail Fâcă.
După cum se poate observa nimic nu este întâmplător existând în mod cert o “ frăție a inelelor “ atâta timp cât banul nu are culoare politică.
Revenind în actualitate, ceea ce s-a întâmplat miercuri în Parcul Industrial Brazi ridică multe semne de întrebare referitoare la traseul deșeurilor, modul de depozitare, natura acestora, gradul de poluare, posibile acte de evaziune fiscală, spălare de bani etc.
Cel mai mare pericol pe care prahovenii trebuie să îl conștientizeze este că incendiul ar fi putut să producă o deflagrație și în condițiile în care SC Eco Burn SA se află gard în gard cu Combinatul Petrochimic Brazi, o deflagrație în lanț ar fi fost de natură să radă Ploieștiul de pe fața pământului.
În cei zece ani de funcționare, presa locală a publicat numeroase imagini cu deșeurile periculoase depozitate în aer liber, în urma cărora autoritățile de mediu au aplicat de câteva ori amenzi, măsurile fiind mult prea blânde în raport cu gravitatea acuzațiilor și cred că înțelegeți de ce.
În aceste condiții autoritățile au obligația să efectueze o anchetă amplă având în vedere istoricul acestui agent comercial dar și implicațiile de ordin politic.
03.06.2021 Emma Anastasia