„FRĂȚIA INELELOR”

O ALTFEL DE JUSTIȚIE

Episodul 3

PAMFLET

         Înainte de a vă pune la dispoziție înregistrarea promisă vreau să fac referire la motivarea unei încheieri, la raționamentul și interpretarea logico-juridică pe care un magistrat de la Înalta Curte de Casație și Justiție le-a expus atunci când a admis contestația formulată de un coleg împotriva măsurii preventive a controlului judiciar instituită față de acesta :

     “…… Constrângerea psihică presupune prefigurarea unor consecinţe negative pentru victimă, în cazul în care aceasta refuză să adopte conduita impusă de făptuitor.

     Din această perspectivă, este neclar care ar fi fost aceste consecinţe în situaţia în care martorii sus-menţionaţi nu ar fi dat declaraţiile pe care acum le retractează şi, mai ales, cum ar fi putut inculpaţii procurori, în speţă, inculpatul S, să producă aceste consecinţe.

     Or, aşa cum s-a arătat anterior, martorii erau la acel moment trimişi în judecată, iar soluţiile în cauzele în care aveau calitatea de inculpaţi urmau a fi date de instanţe (judecători) şi nu puteau fi influenţate în vreun fel de cei doi procurori.

     Cu alte cuvinte, presupusa temere a martorilor că, în cazul în care nu ar fi dat respectivele declaraţii, ar fi suportat consecinţe negative în dosarele aflate pe rolul instanţelor, ca urmare a unor presupuse influenţe şi intervenţii ale celor doi procurori pe lângă judecători, era una ilogică şi fără suport real.

     Dimpotrivă, având în vedere calitatea lor de inculpaţi în alte cauze, cercetaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni grave, cum sunt cele de spălare de bani sau de corupţie, martorii sus-menţionaţi puteau fi interesaţi în reducerea limitelor de pedeapsă, prin aplicarea disp.art. 19 din Legea nr.682/2002 sau art.19 din O.U.G. nr.43/2002, care presupuneau tocmai denunţarea şi facilitarea tragerii la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit infracţiuni grave sau de corupţie.

In acest context, o poziţie aparte între martorii audiaţi în cauză o are Cosma Vlad Alexandru, care a şi pus la dispoziţia procurorului mai multe înregistrări ale unor convorbiri purtate în mediu ambiental, dar şi telefonic, inclusiv cu inculpatul Negulescu.

Dincolo de limbajul folosit de acesta din urmă, în contextul în care convorbirile purtate erau unele private, discuţiile dintre Negulescu Mircea şi Cosma Vlad Alexandru nu dovedesc vreo urmă de constrângere, fiind mai degrabă nepotrivite a se purta între un magistrat şi un inculpat, chiar dacă martorul Cosma nu fusese trimis în judecată de procurorul Negulescu.

Tonul pe care se poartă aceste discuţii, modul familiar de adresare reciprocă conturează o relaţie relaxată, apropiată, incompatibilă cu ideea de constrângere.

Sunt relevante în acest sens următoarele fragmente:

  • finalul discuţiei din cursul anului 2016, denumită “telefon despre ponta- ghiţă-blair”:

“Cosma V.A.- Mâine la prânz, da?

Negulescu M. – Mâine la prânz, da!

C. V.A.- Bine!Hai, că abia m-am trezit!

N.M.- Ţi-am zis ca să..te-am bulversat?

C. V.A.- Mă duc să mănânc ceva!Lasă-mă să procesez!

N.M.- Hai, te pup!

C. V.A.- Pa, pa!

discuţia din 11.04.2016 ora 9:11:32 “ aceasta fiind concluzia magistratului.

În înregistrarea ambientală promisă, Cosma Vlad Alexandru și Alexe Răzvan susțin în cadrul convorbirii înregistrate că au venit din proprie inițiativă și au dat declarații în diverse cauze penale; Mai sunt niște completări la niște lucruri cu Sebi, la niște cu niște achiziții la…am mai completat ce am zis noi, să fim cu conștiința, poate ne întreabă peste trei luni ceva și nu mai putem să zicem că s-a dat lege…”; „Am zis că mai bine să le facem acum”; „mai apar informații, o aia… „; „când e de vreo informație sau ceva, veniți și discutăm”) furnizând informații și formulând denunțuri. Scopul urmărit de către aceștia și declarat în mod explicit fiind aflarea adevărului („D-aia am dat-o să ajut la aflarea adevărului”);

Mai nou prin Ploiești se aude că Alexe Răzvan în dosarul în care Mircea Cosma și Vlad Cosma au fost condamnați inițial la pedepse privative de libertate de 8 respectiv 5 ani a recunoscut infracțiunile pentru care a fost trimis în judecată împreună cu cei doi și solicită judecarea în procedură simplificată situație care pune în dificultate “famiglia”.

Mai mult de cât atât, într-o locație din oraș aparținând lui Vlad Cosma a avut loc o altercație protagoniști fiind acesta și Alexe Răzvan.

Urmare tuturor acestor evenimente se zvonește că foștii deputați Andreea și Vlad Cosma, “persecutați politic”, au luat calea bejeniei fiind în prezent în Serbia unde au inițiat procedurile pentru obținerea statutului de azilanți.

Încet, greu, dar sigur în spiritul dreptului la adevăr începe să se facă lumină și aceste personaje vor răspunde pentru faptele lor.

În concluzie domnilor din mass-media vreau să cred că, de bună- credință fiind doar ați plecat pe fentă și inducerea dumneavoastră în eroare a avut ca rezultat o altfel de justiție.

           07.04.2021                                               Cu drag, Emma Anastasia

Articolul precedentSorin Ovidiu Vântu scapă de dosarul „Delta”. Fapta s-a prescris
Articolul următorDeciziile în dosarele penale nu mai pot fi pronunțate fără motivare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.