În cadrul Uniunii Europene, toți locuitorii au dreptul de a avea locuința racordată la rețeaua de distribuție a energiei electrice, iar apoi să fie aprovizionată cu electricitate.

Pentru ca viitorul consumator să afle toate detaliile despre termenii, condițiile și costurile racordării, poate contacta Autoritatea Națională de Reglementare.

Această autoritate trebuie să verifice, de asemenea, dacă operatorul rețelei locale asigură funcționarea adecvată a infrastructurii locale. 

Consumatorii vulnerabili

Pentru consumatorii care nu dispun de infrastructură adecvată sau nu își pot achita facturile la energie, vor intra în categoria consumatorilor vulnerabili.

Pentru aceștia, un aspect care trebuie menționat, este acela că deconectarea de la rețeaua de electricitate nu este permisă. Cu atât mai mult, aceștia au dreptul la o indemnizație care să le garanteze furnizarea de energie electrică.

Aceștia trebuie să se adreseze Autorității Nationale de Reglementari în domeniul Energiei pentru a afla dacă au dreptul la sprijin și dacă există măsuri de ajutor specifice cazului lor.

Alegerea furnizorului de energie

În orice țară din Uniunea Europeană, orice cetățean este liber să aleagă un furnizor de energie din lista furnizorilor activi pe plan local.

Se poate alege chiar și un furnizor înregistrat în altă țară din Uniunea Europeană, cu condiția ca acesta să ofere servicii și în zona locuită a clientului și să încheie cu acesta un contract.

Schimbarea furnizorului de energie

Atunci când clientul decide să schimbe furnizorul de energie, acest proces se va face în mod gratuit, iar schimbarea se va face în termen de maxim 21 săptămâni, cu condiția din partea clientului să respecte clauzele contractului inițial (perioada de preaviz, durata minimă convenită a contractului)

Furnizorilor nu li se permite impunerea de obligații disproporționate care ar putea împiedica un consumator să facă schimbarea.

Articolul precedentCătălin Predoiu, de Ziua Justiției: „Suntem datori să repunem Justiția română acolo unde îi este locul, în rândul întâi al justițiilor europene”
Articolul următorȘoferița din Iași care a omorât 4 muncitori cu mașina AVEA DISCERNĂMÂNT în momentul accidentului: HALUCINANT ce a făcut după incident

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.