Reprezentanții a 21 de grupuri civice care militează pentru independența justiției și democrație s-au întâlnit, vineri, cu Procurorul General al României, Gabriela Scutea. Aceștia au solicitat redeschiderea dosarului ”10 august” și preluarea anchetei de către Parchetul General, prezentând și o petiție în acest sens semnată de 40.000 de persoane.

”Procurorul General a primit petiția Declic, semnată de peste 40.000 de membri. A promis că o va analiza și va lua o decizie. Îi cerem să redeschidă ancheta 10 august și să aflăm cine sunt vinovații”, anunță un comunciat comun.

Reprezentanții grupurilor civice au precizat că au reiterat caracterul pașnic al protestelor din Piața Victoriei, demonstrat în timp, și faptul că lucrul pe care l-au avut manifestanții în comun a fost refuzul abuzurilor și a violenței. Aceste aspecte sunt în contradicție cu afirmațiile cuprinse în Ordonanța DIICOT care laudă demersul forțelor de ordine de a-i trata pe protestatari ca pe o „cultură iremediabil compromisă” care trebuia adusă ”la stadiul de brazdă”, au subliniat aceștia.

Grupurile civice au reclamat mai multe aspecte din dosar, precum termenele prea lungi, modul în care a fost realizată ancheta și echidistanța procurorului de caz.

”Participanții la întâlnire au adus în atenția procurorului general mai multe aspecte neconforme sau lipsa din textul ordonanței DIICOT care ridică semne de întrebare asupra modului de realizare a anchetei și asupra echidistanței procurorului de caz și justifică, în opinia noastră, redeschiderea dosarului și preluarea acestuia de către Parchetul General: necesitatea desecretizării comunicărilor dintre jandarmi și șefii acestora, motivele pentru care persoanele cunoscute ca agitatori cu antecedente violente nu au fost extrase din mulțime, absența cercetării de teren și expertizei criminalistice asupra grenadelor de mână cu efect iritant-lacrimogen, absența evaluării expertului din dosar asupra nivelului concentrației de gaz, acoperirea numerelor de identificare ale jandarmilor, faptul că nu au fost audiate toate persoanele vătămate care au depus plângere și, nu în ultimul rând, eludarea rolului colonelului Cătălin Răzvan Paraschiv.”, precizează comunicatul.

Articolul precedentFostul ministru Darius Vâlcov, achitat în dosarul de la Tribunalul Gorj
Articolul următorDosarul SPARANGHEL a fost clasat. Procurorii spun că ”fapta nu există”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.