Procurorii DIICOT anchetează felul în care zeci de loturi de teren au fost vândute în mod suspect la valori derizorii de 8-10% din valoarea reală de piață reieșită din evaluările experților.

Potrivit surselor realitateadinjustitie.net, rețeaua a fost înființată de omul de afaceri Radu Gheorghe zis „Gelu Țăranu”, fost consilier local în Galați, apropiat al lumii interlope și omul de afaceri olandez Johan David Bies.

„Iniţierea şi constituirea grupului infracţional organizat a avut loc în cursul anului 2018 când componenţii eşalonului decizional s-au grupat în jurul liderilorRadu Gheorghe și și Johan David Bies, recunoscând statutul acestora şi, totodată, şi-au recrutat sau format (specializat) locotenenţii (aderenţii şi sprijinitorii) – componenţi ai eşalonului execuţional”, arată sursele citate.

În grupare au fost recrutați și Adrian Hrișcă, Mihai Cosmin Baciu, Marius Adrian Negreanu și Cristina Mihaela Radu, o parte dintre ei avocați. Potrivit datelor din anchetă, membrii din eșalonul doi al grupării erau folosiți, de multe ori drept „licitatori fantomă”. Adică oameni care doar să facă act de prezență în așa fel încât să pară că licitația a întrunit toate condițiile legale.

Sute de licitații ale executorului Marius Adrian Negreanu, aceiași câștigători: Adrian Hrișcă, Mihai Cosmin Baciu și Cristina Mihaela Radu

Una dintre licitațiile vizate de procurori este cea organizată pe 19 decembrie 2018 de executorul Marius Adrian Negreanu. Dosarul viza executarea a patru loturi de teren cu un preț de pornire de 44.175€ (lotul I), 18.600€ (lotul II), 7.425€ (lotul III) și respectiv 22.275€ (lotul IV). Prețurile de pornire oricum erau reduse deoarece era a doua strigare, potrivit legii, executorul poate începe licitația cu o valoare cu 25% mai mică decât cea de evaluare.

„După trei strigări succesive, deoarece nici un participant nu a oferit un preț egal sau mai mare decât cel de pornire al licitației, s-a procedat la strigarea prețului de la cea mai mare ofertă depusă, în sumă de 4.420 euro, ofertă supralicitată până la suma de 5.500 euro – lot I; 1.865 euro, ofertă supralicitată până la suma de 2.200 euro – lot II; 742, 5 euro, ofertă supralicitată până la suma de 1000 euro – lot III şi 2.227, 5 euro, ofertă supralicitată până la suma de 2.600 euro – lot IV”, arată procurorii DIICOT în referatul cu propunerea de arestare preventivă a suspecților.

Potrivit legii, dacă la prima strigare a licitației nu se prezintă licitatori, prețul de evaluare poate scădea la 75%. Dacă nici la a doua strigare nu se obține un preț la cel puțin prețul de pornire, poate urma o a treia etapă în care bunurile executate pot fi adjudecate la orice sumă, indiferent de prețul de evaluare. Astfel s-a ajuns ca unele proprietăți imobiliare să fie vândute, sub executare la prețuri de 500-700 de euro, mai arată sursele citate.

Potrivit unor surse, mai există dosare penale deschise și pentru felul în care au fost date creditele de către BRD Groupe Societe Generale, în special de la agenția Dorobanți.

11 persoane au fost aduse la sediul DIICOT marți, pe 12 februarie, la finalul a 17 percheziții organizate de procurori. Pentru șase dintre aceste persoane s-a formulat propunerea de arestare preventivă.

Magistrații de la Curtea de Apel București au decis cercetarea sub control a suspecților, iar procurorii DIICOT au contestat măsura la Înalta Curte de Casație și Justiție care este așteptată să dea astăzi un verdict.

Articolul precedentChirurgul Mircea Beuran, reținut de DNA
Articolul următorÎPS Teodosie așteaptă verdictul în dosarul „Nazarcea”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.