Mai mulți oameni de afaceri, politicieni, avocați și un executor judecătoresc au fost reținuți de DIICOT în urma a 17 percheziții făcute în această dimineață simultan la mai multe adrese din București și a județelor Ilfov, Galați și Brăila.
„În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că, începând cu anul 2018, doi suspecți, persoane potente financiar, au constituit alături de alte 8 persoane un grup infracțional organizat specializat în comiterea infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice prin obţinerea informaţiilor prealabile cu privire la bunurile imobile supuse executării silite, urmată de realizarea unor înţelegeri prealabile în vederea asigurării adjudecării bunurilor imobile la preţuri derizorii”, arată DIICOT într-un comunicat
Potrivit surselor realitateadinjustitie.net, rețeaua a fost înființată de omul de afaceri Radu Gheorghe zis „Gelu Țăranu”, fost consilier local în Galați și omul de afaceri olandez Johan David Bies.
„Iniţierea şi constituirea grupului infracţional organizat a avut loc în cursul anului 2018 când componenţii eşalonului decizional s-au grupat în jurul liderilorRadu Gheorghe și și Johan David Bies, recunoscând statutul acestora şi, totodată, şi-au recrutat sau format (specializat) locotenenţii (aderenţii şi sprijinitorii) – componenţi ai eşalonului execuţional”, arată sursele citate.
În grupare au fost recrutați și Adrian Hrișcă, Mihai Cosmin Baciu, Marius Adrian Negreanu și Cristina Mihaela Radu, o parte dintre ei avocați. Potrivit datelor din anchetă, membrii din eșalonul doi al grupării erau folosiți, de multe ori drept „licitatori fantomă”. Adică oameni care doar să facă act de prezență în așa fel încât să pară că licitația a întrunit toate condițiile legale.
Potrivit legii, dacă la prima strigare a licitației nu se prezintă licitatori, prețul de evaluare poate scădea la 75%. Dacă nici la a doua strigare nu se obține un preț la cel puțin prețul de pornire, poate urma o a treia etapă în care bunurile executate pot fi adjudecate la orice sumă, indiferent de prețul de evaluare. Astfel s-a ajuns ca unele proprietăți imobiliare să fie vândute, sub executare la prețuri de 500-700 de euro, mai arată sursele citate.
La sediul DIICOT, structura centrală au fost aduse 11 persoane – 10 suspecți și un martor. La finalul audierilor de astăzi urmează ca procurorii să decidă și dacă vor face rețineri și propuneri de arestare preventivă.