Interpol avertizează cele 194 de ţări membre să se pregătească pentru acţiuni ale crimei organizate centrate pe vaccinurile împotriva noului coronavirus, relatează realitatea.net

Într-o atenţionare de securitate de nivel portocaliu, organizaţia avertizează asupra unei „potenţiale activităţi criminale legate de contrafaceri, furturi şi promovarea ilegală de vaccinuri împotriva COVID-19 şi a gripei”.

„Pandemia a făcut deja loc unei activităţi prădătoare şi oportuniste fără precedent”, menţionează Interpol, adăugând că a constatat deja „promovarea, vânzarea şi administrarea de vaccinuri false” împotriva coronavirusului.

„Într-un moment în care mai multe vaccinuri împotriva COVID-19 se apropie de aprobare şi de o distribuire pe scară largă, va fi crucial să fie garantată securitatea lanţului de aprovizionare şi să se identifice site-urile ilegale care vând produse contrafăcute”, atrage atenţia organizaţia.

Aceste acţiuni care vizează publicul larg „constituie un risc major pentru sănătate sau chiar pentru viaţa” victimelor acestor organizaţii sau indivizi, subliniază într-un comunicat secretarul general al Interpol, Jürgen Stock.

„Este esenţial ca autorităţile să fie cât mai pregătite posibil în faţa apariţiei viitoare a tuturor tipurilor de activităţi criminale legate de vaccinurile împotriva COVID-19”, a adăugat el.

De asemenea, Interpol face apel la vigilenţă din partea statelor membre în faţa riscului de circulaţie a unor teste false, a căror utilizare riscă să se intensifice odată cu preconizata reluare a deplasărilor internţionale.

Unitatea de criminalitate cibernetică a Interpol a identificat circa 3.000 de site-uri legate de farmacii suspectate că ar vinde medicamente şi materiale medicale contrafăcute şi ilegale.

„Pentru a se evite să cădem în capcana acestor escrocherii online, este important să rămânem vigilenţi şi prudenţi în faţa unor oferte care par în majoritatea timpului prea bune ca să fie adevărate”, mai atrage atenţia organizaţia. 

Sursa: Realitatea din Justitie

Articolul precedent31 de percheziții, într-un dosar de evaziune fiscală
Articolul următorIohannis: Reforma Justiției nu s-a finalizat din cauza unei majorități parlamentare care s-a dedicat apărării infractorilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.