Judecătorii Tribunalului București nu au mai așteptat dezlegare de la Instanţa supremă şi au închis mai multe dosare de mare corupție pentru prescrierea faptelor.

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au dispus recent încetarea procesului penal în două dosare de mare corupţie, fără a mai aştepta dezlegare de la Instanţa supremă pe o chestiune de drept legată de retroactivitatea deciziilor Curţii Constituţionale în ce privește prescripţia faptelor, relatează Agerpres.

Pe 25 octombrie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să se pronunţe asupra unei probleme ridicate de mai multe instanţe din ţară, în legătură cu aplicarea deciziei CCR privind prescrierea faptelor. Instanţele au solicitat Înaltei Curţi să stabilească dacă deciziile CCR privind prescripţia retroactivează pe principiul legii penale celei mai favorabile.

Alte instanţe au trecut direct la aplicarea deciziei CCR şi au dispus încetarea unor procese de corupţie.

– Tribunalul Bucureşti a decis încetarea procesului penal împotriva membrilor fostei conduceri a Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, în două cauze conexate privind acordarea frauduloasă a unor contracte din bani publici cu prejudiciu de peste 14,5 milioane lei, pe motiv că faptele de care erau acuzaţi inculpaţii s-au prescris, potrivit Agerpres. DNA solicitase instanţei ca decizia în acest dosar să fie amânată până în luna octombrie, în aşteptarea unei hotărâri a Înaltei Curţi, însă magistraţii au respins solicitarea procurorilor.

Astfel, instanţa a decis încetarea procesului penal în cazul Oanei Mihaela Alexandrescu-Duca, fost director economic al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), Dan Romulus Şerban, fost preşedinte al CoNAS, şi fostul director juridic Aracsia Magdalena Benţia. Iniţial, Oana Mihaela Alexandrescu-Duca primise o condamnare de 5 ani închisoare, sub acuzaţia că a primit o mită de 1,5 milioane de lei de la reprezentanţii a două firme de prestări servicii. Condamnarea a fost anulată de Curtea de Apel Bucureşti, dosarul s-a întors la Tribunalul Bucureşti, pentru ca apoi un judecător să constate că faptele s-au prescris.

Separat, Oana Mihaela Alexandrescu-Duca a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, alături de fostul preşedinte şi fostul director juridic al CoNAS, în legătură cu acordarea la preţuri supraevaluate a unor contracte de prestări servicii, prejudiciul în acest caz fiind de peste 13 milioane lei.

– Un alt dosar închis de Tribunalul Bucureşti pe motiv că faptele s-au prescris se referă la fosta conducere a Poliţiei Locale Bucureşti, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu.

Este vorba de Ion Ţincu, la data faptelor director al Direcţiei Generale de Poliţie Locală Bucureşti, şi alţi patru foşti şefi de servicii din cadrul acestei instituţii: Mihaela Cărnaru – Serviciul Buget Financiar, Gabriel Florin Andrei – Serviciul Achiziţii Investiţii, Carmen Gabriela Barbu – Serviciul Juridic şi Camelia Ionescu – Serviciul Contabilitate.

Concret, foşti şefi ai de la Poliţia Locală Bucureşti erau acuzaţi de DNA că, în perioada 2010 – 2011, au încheiat două contracte cu o firmă privată, prin care au fost externalizate, în mod nelegal, serviciile de patrulare, intervenţie, constatare contravenţii şi aplicare sancţiuni.

Practic, „bodyguarzii” unei firmei private au fost asimilaţi agenţilor de la Poliţia Locală din Primăria Capitalei, aceştia aplicând ilegal 3.317 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 4,6 milioane lei, reamintește Agerpres.

Unul dintre beneficiarii acestei decizii este fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, eliberat din închisoare după ce a executat o parte din condamnarea de 5 ani închisoare pentru trafic de influenţă. De asemenea, Adrian Mititelu, patronul formaţiei de fotbal U Craiova 1948, a obţinut suspendarea executării unei pedespe de 3 ani închisoare pentru evaziune fiscală, el fiind eliberat din penitenciar.

Sursa: Realitatea din Justitie

Articolul precedent„Câmpul tactic” nu a dispărut din Justiție – Judecătoarele Evelina Oprina și Gabriela Baltag, despre vulnerabilitățile sistemului
Articolul următorPercheziţii ale poliţiştilor din Prahova în trei judeţe şi Bucureşti la o grupare acuzată că a luat credite cu acte false de la CAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.