România a fost condamnată pentru că a expulzat de pe teritoriul său un cetățean tunisian din motive de securitate naţională, motive ce nu i-au fost comunicate acestuia, fiind considerate informaţii secrete. 

„Reclamantul nu a primit nicio informaţie despre comportamentul său concret susceptibil de a pune în pericol securitatea naţională şi nici despre desfăşurarea unor momente-cheie ale procedurii”, susține instanţa judiciară a Consiliului Europei cu sediul la Strasbourg, potrivit Agerpres.

În consecinţă, cei şapte judecători ai CEDO au apreciat în unanimitate că România a încălcat Articolul 1 din Protocolul Nr.7 al Convenţiei europene a drepturilor omului, referitor la garanţiile procedurale în caz de expulzare a străinilor.

Reclamantul este un cetăţean tunisian sosit în țara noastră în anul 2007, unde s-a căsătorit cu o româncă cu care are și un copil. În 2009, el a obţinut un permis de sejur pentru „viaţă familială” valabil până în 2015. În 2012 însă, justiţia română l-a declarat „persoană indezirabilă” şi i-a interzis să locuiască în România timp de cinci ani. Nici măcar avocatul său nu a avut acces la elementele considerate secrete din dosar, bărbatul fiind expulzat în Tunisia la finalul anului 2012.

„Având în vedere informaţii foarte reduse şi generale de care reclamantul dispunea, el nu s-a putut baza pentru a-şi apăra cauza decât pe presupuneri, fără a putea contesta în mod concret un comportament sau altul despre care i s-ar fi transmis că pune în pericol securitatea naţională”, mai arată judecătorii CEDO, care solicită daune morale în valoare de 5.000 de euro din partea statului român.

 

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentSOLUȚII PENTRU PENSIONARII NEDREPTĂȚIȚI
Articolul următorPercheziții domiciliare la București și Ilfov într-un dosar privind infracţiunile de furt şi acces ilegal la un sistem informatic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.