Decizie definitivă pentru Victor Ponta! După opt ani de la acuzațiile de plagiat, fostul premier a rămas fără titlul de doctor în Drept. Acesta a pierdut procesul cu Ministerul Educației. Ponta contestase în instanță decizia prin care în 2016 ministerul îi retrăsese titlul pentru că și-a plagiat teza de doctorat.

Victor Ponta a pierdut marți, definitiv, la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu Ministerul Educației, împotriva verdictului de plagiat dat de CNATDCU.

„Respinge recursul declarat de recurentul-reclamant PONTA VICTOR VIOREL, împotriva Sentinţei civile nr. 363 din 07 februarie 2017, a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 13 iulie 2020” – se arată în minuta instanței.

Informația a fost publicată inițial de jurnalista Emilia Șercan, pe pagina sa de Facebook.

Informația a fost confirmată pentru Edupedu.ro de Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că   „pune în aplicare decizia ICCJ“, potrivit Edupedu.ro. Aceasta a precizat că decizia Înaltei Curți nu a ajuns încă la Ministerul Educației și nu s-a publicat nici pe portalul instanțelor.

„În sfârșit, se face dreptate! Sper ca această decizie să fie un mesaj clar pentru cei care au vrut să plagieze: acest lucru se pedepsește. Să fie descurajați”, a declarat Monica Anisie, potrivit aceleiași publicații. 

Victor Ponta, alias „Dottore”

Cum s-a născut „dottore”. În iunie 2012, la puțin timp după apariția informației că Victor Ponta ar fi plagiat în lucrarea sa de doctorat, Traian Băsescu l-a ironizat în timpul unei declarații de presă.

„Eu vreau să am o bună relație cu președintele și mai ales relație de respect. Când ești doctor în drept, ești tare. Dottore…”, declara atunci Traian Băsescu despre Ponta.

Epopeea plagiatului lui Victor Ponta, fost premier și fost președinte PSD, actual președinte al Pro România

În 2012, la o lună de la numirea în fruntea Guvernului, Victor Ponta a fost în centrul celui mai mare scandal de plagiat. În 18 iunie 2012, revista „Nature”, ediţia online, a publicat ştirea că Victor Ponta, prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicaţii anterioare, fără să pună referinţe exacte. Se menţiona că premierul ar fi plagiat mai mult de jumătate din lucrarea sa de doctorat.

Victor Ponta şi-a luat titlul de doctor în Drept în iulie 2003 cu teza „Curtea Penală Internaţională”. Lucrarea a fost republicată cu foarte mici modificări într-un volum din 2004 şi formează baza unei cărţi din 2010.

Îndrumătorul științific al lui Victor Ponta pentru această teză de doctorat a fost Adrian Năstase, care în 2003, când Ponta a susținut teza, era premier și președintele PSD.

Ponta este primul premier în cazul căruia două instituții ale statului au declarat verdict de plagiat în teza de doctorat, chiar în timpul mandatului său. Ponta a desființat în 2012, prin reorganizare, primul for care a declarat plagiatul (CNATDCU), cu ajutorul ministrului Educației de atunci, Liviu Pop, care a fost titular al ministerului doar o lună și jumătate. 

O prima decizie a CNATDCU a fost dată pe 29 iunie 2012, în care membrii comisiei susţineau că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt. De altfel pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a decis în unanimitate că este vorba de plagiat. Mai mult, potrivit comisiei, acesta ar fi plagiat intenţionat, găsindu-se pasaje copiate în 115 pagini din cele 297 . Singura comisie care l-a absolvit de vină a fost Consiliul Naţional de Etică, care a decis în data de 18 iulie 2012 că Ponta nu a plagiat – verdictul la care au ajuns a fost cel de plagiat de tip colaj, astfel că Ponta nu a aplagiat.

Primul verdict final de plagiat primit de fostul premier Victor Ponta a fost după patru ani de izbucnirea scandalului. CNATDCU a decis că Ponta a plagiat pe 30 iunie 2016. Ulterior, Ponta a depus contestaţie, care a fost respinsă. Decizia finală a CNATDCU a fost dată în 27 iulie 2016., astfel că ministerul Educaţiei de atunci, Mircea Dumitru, a anunţat pe 1 august 2016 că i-a retras titlul de doctor lui Ponta. În ordinul de ministru emis se arată că „se retrage titlul ştiinţific de doctor în domeniul drept, acordat domnului Ponta V. Victor Viorel de către Universitatea din Bucureşti, conferit prin ordinul ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, nr 5663 din 15.12. 2003”.

Decizia din 2016 a fost contestată de Victor Ponta, iar marți, 14 iulie 2020, instanta a hotarat  definitiv că acesta a plagiat în lucrarea sa de doctorat.

Articolul precedentVIDEO Poliția Română, anunț de ultimă oră: Alina Bica, adusă în țară din Italia
Articolul următorHărțuirea morală la locul de muncă va fi sancționată prin lege

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.