Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat vineri, la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles, că sistemul judiciar din România nu este „cu nimic mai prejos” decât cele din alte state europene în ceea ce priveşte digitalizarea.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției (MJ), agenda discuțiilor a inclus teme de actualitate în domeniul justiției: funcționarea instanțelor și controlul judiciar al măsurilor de urgență adoptate în context pandemic, combaterea discursului de incitare la ură și a infracțiunilor motivate de ură, obținerea și conservarea probelor electronice în materie penală (e-evidence), bilanțul Parchetului European la șase luni de la operaționalizare.

Cu privire la e-evidence, ministrul Justiției a declarat: „Este importantă identificarea unei soluții de compromis care să pună capăt unui ciclu de peste 3 ani de negocieri. Însă prețul finalizării Regulamentului nu trebuie să fie sacrificarea eficienței și a relevanței sale pentru practicieni și nici slăbirea principiului încrederii reciproce. Ne exprimăm speranța că viitoarea Președinție franceză a Consiliului va reuși să ajungă împreună cu Parlamentul European la un compromis echilibrat și funcțional în interesul înfăptuirii justiției.”

În privința digitalizării sistemului judiciar din România, Cătălin Predoiu a menționat că „nu este cu nimic mai prejos decât alte sisteme din țările europene, judecătorii, procurorii și grefierii români utilizează pe scară largă comunicările electronice, sistemul electronic de repartizare a dosarelor, audierile online, dosarul electronic etc. Acest proces va continua. Digitalizarea va ușura sarcina justiției și a celor care apelează la ea. Însă digitalizarea justiției trebuie să meargă în pas cu nivelul general de digitalizare a societății, pentru a se asigura liberul acces la Justiție și a nu se transforma într-un obstacol, precum și să asigure protecția datelor cu caracter personal.”

Totodată, ministrul Justiției a precizat, în contextul discuțiilor despre funcționarea justiției în perioada adoptării măsurilor de urgență: „Pandemia a adus cu sine o provocare serioasă pe tărâmul dreptului, legiferării și justiției, concilierea dreptului la sănătate și la viață, cu celelalte drepturi și libertăți, cum ar fi dreptul la liberă circulație, adunări publice, religioase etc., în special în fazele de lockdown. Legiuitorii și judecătorii au fost chemați să stabilească o justă balanță între acestea și este important ca acest echilibru să prezerve pe termen lung libertățile cetățenești, pentru că așa cum virusul amenință sănătatea și viața indivizilor, tot astfel și libertățile sunt indisolubil parte a condiției umane.”

În marja consiliului, ministrul a avut discuții bilaterale cu omologii din Franța, Olanda, Italia și Germania, mai arată MJ.

Dialogul cu aceste state membre va continua și în perioada următoare, inclusiv în cadrul unor întâlniri bilaterale mai ample, deja convenite între miniștri pentru prima parte a anului viitor.

În cursul zilei de azi, ministrul Cătălin Predoiu va avea discuții aprofundate pe teme legate de MCV și statul de drept și cu vicepreședintele Comisiei, Vera Jourova, respectiv cu comisarul pentru Justiție, Didier Reynders.

Sursa: Realitatea din Justitie

Articolul precedentS-a început urmărirea penală în dosarul copilului de 13 ani, împușcat din greșeală, în Tulcea
Articolul următorCristi Danileț, exclus din magistratură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.