Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” cere Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența autorității judecătorești după ce ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, i-a trimis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, în care le apără pe Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu, cărora CSM le-a dat aviz negativ în cursa pentru șefia marilor parchete.

În scrisoare, ministrul Predoiu a criticat vehement avizele date de procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii lui Hosu și Scutea. Asociația Inițiativa pentru Justiție arată că ministrul nu are, legal, prerogativa de a aprecia cu privire la deciziile CSM.

Considerăm că orice comunicări oficiale între ministrul justiției și Președintele României, ca și între orice alți membri executivului, prin care sunt criticate hotărâri ale Consiliului Superior al Magistraturii, autoritate independentă având rolul constituțional de garant al independenței justiției, constituie un atac la adresa independenței justiției”, se arată în cerere.

Magistrații spun că ministrul a folosit termeni care nu pot fi acceptați.

Scrisoarea la care facem referire este formulată în termeni inacceptabili, disprețuitori, și induce ideea că membrii CSM nu ar avea cunoștințele necesare pentru a exprima opinii independente cu privire la chestiuni asupra cărora legea le-a dat atribuția de a emite o opinie. De asemenea, scrisoarea oficială conține afirmații deosebit de grave, cum că aprecierile formulate prin cele două hotărâri nu au corespondent în realitate, că reprezintă procese de intenție, și chiar că prin exprimarea unei opinii care diferă de cea a ministrului justiției, Secția pentru procurori ar manifesta o tendință de arogare de facto a unei prerogative care aparține acestuia”, se mai arată în document.

Prin urmare, asociația cere Consiliului Superior al Magistraturii să emită o decizie prin care să apere independența autorității judecătorești.

Articolul precedentRespins la conducerea DNA, Nistor Călin ar putea prelua altă funcție importantă
Articolul următorPredoiu explică de ce vrea la minister o judecătoare care a dat o decizie favorabilă lui Dragnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.