La Tribunalul Capitalei a fost deschis un proces de către o femeie care acuză că ordonanța prin care au fost impuse restricțiile de circulație discriminează persoanele care au peste 65 de ani. Ea cere suspendarea a două articole din ordonanța 3.
Prevederile pe care femeia din București le-ar vrea suspendate sunt:
Art. 2. – Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:
- a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;
- b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
- c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
- d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.
Art. 3. – Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.
Decizia Tribunalului
Pentru că ordonanța a fost emisă de un minister, Tribunalul a considerat că judecătorii de la Curtea de Apel București au competența să dea un verdict, așa că dosarul a fost declinat.
Prevederile au fost modificate prin Ordonanța 4, astfel că cei care au peste 65 de ani pot rezolva problemele medicale toată ziua.
Foto: Wikipedia