Ministerul Justiției a anunțat eliminarea MCV de la anul exact în timpul vizitei la București a unei noi Misiuni de evaluare de la Comisia Europeană. Au fost punctați și pașii făcuți de România față de momentul ultimului raport MCV din luna iunie, respectiv ultimului raport Rule of Law din luna iulie.

O delegație a Ministerului Justiției condusă de secretarul de stat Mihai Pașca a discutat miercuri  cu experți ai Comisiei Europene în cadrul unei noi misiuni de evaluare a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și a Mecanismului Statul de Drept (Rule of Law).

Prezentarea făcută de echipa Ministerului Justiției cu privire la progresele înregistrate pe capitolele din MCV a fost apreciată de experții Comisiei Europene. Obiectivul prioritar al Ministerului Justiței rămâne ridicarea MCV pentru România și ne dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai curând, chiar în cursul anului viitor, a transmis secretarul de stat Mihai Pașca, potrivit comunicatului de presă al Ministerului Justiției.

Și desființarea SIIJ a fost menționată în fața evaluatorilor europeni, fiind asumată și de actualul guvern de coaliție PSD-PNL-UDMR. Secretarul de stat Pașca a reafirmat angajamentul în acest sens, menținut de altfel și în programul de guvernare al nou formatei coaliții politice, subliniindu-se intenția de a se respecta recomandările MCV și practica CJUE, totul și în condițiile unui dialog cu corpul magistraților.

În ceea ce privește adoptarea legilor Justiției, reprezentanții MJ au arătat că s-a încheiat dezbaterea publică asupra acestora, noul ministru al Justiţiei urmând să stabilească și să promoveze forma lor finală.  De asemenea, proiectele legilor de punere în acord a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală cu deciziile Curţii Constituţionale au fost puse în dezbatere publică.

De asemenea s-a vorbit și despre eliminarea vârstei minime de pensionare pentru magistrați.

În cadrul discuţiilor, au fost menţionate actele normative adoptate în cursul acestui an referitoare la abrogarea vârstei minime de pensionare de 20 de ani pentru magistraţi, compunerea completelor de apel, admiterea în magistratură, precum şi majorarea schemei de personal ale DNA şi DIICOT.

S-a remarcat finalizarea Strategiei Naționale Anticorupție 2021- 2025, după preluarea majorității (74%) propunerilor venite în cadrul fazei de dezbatere publică, aceasta urmând a fi supusă aprobării guvernului după instalarea noului Guvern. Experții CE au apreciat abordarea integrată a fenomenului corupției cu cel al criminalității organizate.

Referitor la  funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate s-a punctat adoptarea HG 917/2021 pentru aprobarea Strategiei naționale privind recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni pentru perioada 2021-2025, ținta este de a crește cu cel puțin 50% valoarea activelor indisponibilizate în cauze penale, aflate în administrarea ANABI, iar pentru creșterea capacității de depozitare și conservare a acestora se va trece la construcția a 5 noi facilități în urma finanțării prin PNRR a acestui obiectiv, cu 13 milioane de euro.

Tot la capitolul investiții, discuțiile s-au referit și la obiectivul digitalizării aparatului de Justiție care va fi finanțat prin PNRR cu 148 milioane de euro – fiind aici prevăzută construirea unui centru național de date, dar și prin POCA cu 25 milioane de euro – fiind vorba aici de dezvoltarea variantei a V-a a aplicației ECRIS.

Sursa: Realitatea din Justitie

Articolul precedentAlertă în Dâmbovița! Un deținut din cadrul Penitenciarului Găești a evadat în timp ce era la muncă
Articolul următor1 Decembrie 2021 – REALITATEA face Marea Unire! Show exploziv cu Anamaria Prodan și Kamara. Spectacol TOTAL în ziua când se rescrie istoria televiziunii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.