Decizia definitivă în dosarul Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ar putea fi stabilită  de către instanța supremă. Acesta este judecat alături de alte persoane în legătura cu obținerea ilegală a unor fonduri europene.

Procurorii DNA l-au acuzat pe ÎPS Teodosie de fraudarea fondurilor europene, iar ultimul termen în dosarul de apel a fost la sfârșitul luni ianuarie.

La ultimul termen de la ICCJ în dosarul lui ÎPS Teodosie, procurorul de ședință a cerut închisoare cu suspendare pentru toți inculpații deși, la fond, DNA a cerut pedepse cu închisoare cu executare.

Prelatul susține că are încredere în justiție și că își dorește ca situația să fie clarificată definitiv.

Pe parcurusl judecării apelului unul dintre martorii esenţiali ai acuzării şi-a modificat susbtanţial declaraţiile date  în faza anchetei. El susţine că ar fi declarat împotriva reprezentanților Arhiepiscopiei Tomisului pe fondul unei supărări legate de neplata unor activităţi prestate.

Procurorii DNA s-au autosesizat în cazul acestui martor și l-au pus sub acuzare pentru fapta de mărturie mincinoasă. Dosarul deschis în cazul să se află la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.

„Nu am comis nereguli. Toate s-au făcut după lege. Am încredere în justiție că se clarifică definitiv și nu provizoriu”, a spus Teodosie în fața magistraților.

În primă instanță, Teodosie a fost achitat de Curtea de Apel Constanța. Procesului lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, a început în urmă cu trei ani.

„În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene. În documentele prezentate la A.P.I.A., inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită “Ferma 3” – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanţa), având categoriile de folosinţă „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declaraţiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie pe toată durata formulării cererii şi obţinerii fondurilor. Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei”, susţinea DNA într-un comunicat de presă.

Agenţia pentru Plăti şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei. În dosar s-a pus sechestru pe conturile arhiepiscopului Tomisului şi pe Arhiepiscopia Tomisului şi Aşezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei”.

Au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Aurelian Ştefan şi Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, aceştia fiind acuzaţi de folosirea sau prezentarea unor documente ori declaraţii false, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Articolul precedentEXCLUSIV. Gruparea „Executorii” – Cum au reușit interlopi precum Gelu Țăranu să obțină terenuri la 10% din valoarea reală
Articolul următorDosarul Microsoft, în care sunt judecați Dinu Pescariu, Gabriel Sandu, Călin Tatomir și Claudiu Florică, se reia de la zero

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.