Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat vineri, cu ocazia aniversării a 10 ani de funcţionare a Programului de reeducare în sistemul penitenciar „O zi cu tata”, la Timişoara, că penitenciarul din România a depăşit modelul instituţiei izolate, a devenit o sursă de idei adecvate pentru reeducarea eficientă a deţinuţilor.

Gorghiu a anunţat că, până la sfârşitul anului, Ministerul va da în folosinţă 1.275 de noi locuri de detenţie şi a precizat că în luna martie 2023 recidiva a ajuns la 36,75%, cea mai scăzută valoare înregistrată în ultimii 10 ani. Oficialul din Executiv a spus că a fost adoptat un nou regulament de funcţionare a penitenciarelor

„În România, avem peste 23.688 de deţinuţi, dintre care 1.072 sunt femei care execută pedepsele în penitenciare (1 penitenciar exclusiv pentru femei la Târgşor). 762 dintre acestea au copii, după cum urmează: 216 femei – 1 copil; 231 femei – 2 copii; 142 femei – 3 copii; 60 femei – 4 copii; 37 femei – 5 copii; 28 femei – 6 copii; 22 femei – 7copii; 12 femei – 8 copii; 6 femei – 9 copii; 2 femei – 10 copii; 4 femei – 11copii; 1 femeie – 12 copii; 1 femeie – 13 copii”,  a declarat Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu a arătat că „penitenciarul din România a depăşit modelul instituţiei izolate, a devenit un spaţiu de întâlnire a intereselor comunitare, o sursă de idei adecvate pentru reeducarea eficientă a deţinuţilor”.

„Strategia naţională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2025 menţine în atenţie prolematica reintegrării sociale a deţinuţilor din penitenciare. Sunt responsabile pentru implementarea strategiei atât autorităţile publice centrale şi locale, dar şi societatea civilă şi aici subliniez încă o dată rolul esenţial al ONG-urilor de profil, cărora le mulţumesc pentru implicare. Pentru că avem o misiune ca societate în ansamblul său: diminuarea recidivării depinde foarte mult de acţiunile destinate facilitării reintegrării sociale a foştilor deţinuţi”, a subliniat Gorghiu.

Ministrul Justiţiei a precizat că în luna martie 2023, recidiva ajunsese la 36,75%, cea mai scăzută valoare înregistrată în ultimii 10 ani.

„Asta înseamnă că doi din trei deţinuţi liberaţi nu revin în sistemul penitenciar. Sunt paşi înainte! De când am preluat mandatul de ministră a justiţiei, am vizitat multe penitenciare din România. Voi continua să vizitez penitenciarele din ţară, dar şi centrele pentru minori şi voi discuta punctual despre problemele şi nevoile existente, voi identifica cele mai bune soluţii în rezolvarea problemelor sistemice. Şi una dintre cele mai mari provocări se referă la locurile de detenţie insuficiente”, a arătat Alina Gorghiu.

Ea a menţionat că „Ministerul Justiţiei este preocupat de rezolvarea acestei probleme”.

„Până la sfârşitul anului 2023, vom da în folosinţă 1.275 de locuri noi de detenţie, obligaţie asumată prin Memorandumul Rezmives. Ministerul Justiţiei asigură tot sprijinul necesar în vederea realizării celor două noi unităţi de penitenciar, din Berceni şi Unguriu, al căror stadiu este în prezent în faza procedurilor de achiziţie. Şi sper ca Ordinul de începere a lucrărilor de execuţie să fie emis la începutul anului 2024, dacă toate lucrurile vor evolua conform calendarului. Penitenciarul din Berceni va avea 1.000 de locuri de detenţie, iar cel de la Unguriu 900. Astfel că, în următorii 4 ani vom avea aproape 2.000 de locuri noi de detenţie”, a spus Alina Gorghiu.

Ea a menţionat că Ministerul va continua să deruleze investiţii pentru a construi noi locuri de detenţie, atât din bugetul propriu, cât şi din fonduri europene nerambursabile.

Alina Gorghiu a menţionat că „o altă problemă majoră în sistemul penitenciar, la care căută soluţii chiar în această perioadă, este aceea a penitenciarelor situate în centrele oraşelor, cum este şi cel din Timişoara”.

„Avem în vedere mutarea lor în afara oraşelor şi vom începe cu un proiect pilot. Ne preocupăm constant să optimizăm condiţiile de detenţie din unităţile existente, dar şi să îmbunătăţim condiţiile de muncă şi pregătirea profesională a personalului din sistemul penitenciar”, a spus Gorghiu, precizând că „recent a adoptat în Guvern un regulament de funcţionare a penitenciarelor din România conform căruia nimeni nu va mai putea introduce droguri în penitenciare”.

„Am introdus drug testul care va putea fi folosit de poliţiştii de penitenciare, deţinuţii vor putea face cumpărături online, am creat condiţii mai bune în spitalele din penitenciare”, a subliniat ea. 

Articolul precedentCum se majorează pensiile – Simona Bucura Oprescu face anunțul așteptat de milioane de pensionari, la Culisele Statului Paralel, duminică, de la ora 21.00
Articolul următorCrima din Sibiu. Primele declarații ale bărbatului reținut din greșeală: „Mi-au dat cu pumnii în gură, cu picioarele. M-au luat la bătaie”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.