Fostul director al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Neamţ, Dan Morenciu, a fost condamnat definitiv, joi, de Curtea de Apel Bacău, la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru luare de mită în formă continuată.

Magistraţii băcăuani au respins recursul formulat de Morenciu împotriva hotărârii Tribunalului Bacău şi au menţinut pedeapsa aplicată iniţial, scrie Agerpres.

Odată cu Dan Morenciu au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare mai mulţi angajaţi ai SAJ, care ar fi dat mită pentru a trece concursul de angajare.

Ancheta DNA a început în 2022, atunci când procurorii l-au reţinut pe directorul SAJ Neamţ, sub suspiciunea de luare de mită.

„În perioada 2-18 mai 2022, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ a organizat un examen pentru ocuparea unor posturi pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care fusese angajat fără concurs în posturi de execuţie, pe perioadă limitată, în timpul stării de alertă sau a situaţiilor de risc epidemiologic şi biologic (…). În aceste împrejurări, inculpatul Morenciu Dan Dorin, în calitatea menţionată mai sus, direct sau prin intermediul subalternilor săi Andronache Gladior, Preda Elena şi Rozoschi Maria Luminiţa (aceasta din urmă fiind desemnată şi preşedintă a unei comisii de examen pentru personalul sanitar) ar fi pretins de la 22 de persoane (…) sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 euro (în total 125.000 euro) şi ar fi primit în total 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concursul menţionat mai sus”, preciza DNA la demararea anchetei.

Morenciu a fost prins în flagrant, pe 18 mai 2022, când a primit de la inculpata Elena Preda suma de 40.000 de euro pentru angajarea a nouă persoane.

„De precizat este faptul că, independent de înţelegerea avută iniţial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, inculpata Preda Elena ar fi pretins şi primit de la cele nouă persoane suma de 6.000 euro / persoană şi nu 5.000 de euro aşa cum se stabilise iniţial. În aceeaşi zi, din diferenţa de bani rămasă (14.000 euro), inculpata i-ar fi remis suma de 8.000 de euro lui Rozoschi Maria Luminiţa (…), iar suma de 6.000 de euro şi-ar fi însuşit-o în totalitate”, precizează DNA.

Potrivit procurorilor, în aceeaşi manieră ar fi procedat şi ceilalţi doi intermediari, Andronache şi Rozoschi, care, după ce i-ar fi remis lui Morenciu partea acestuia de 27.000 euro (pentru 10 persoane), ar fi împărţit între ei diferenţa rămasă de 16.000 de euro. În plus, pentru a se asigura că nu vor fi probleme în timpul desfăşurării examenului, cei doi ar fi dat inculpaţilor Mihaiela Cojocariu şi Lucian Georgian Cojocariu, membri în comisia de examinare, câte 1.500 de euro.

„Ca urmare a demersurilor descrise mai sus, beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de concurs, toţi cei 22 de candidaţi au fost declaraţi admişi în condiţiile în care mulţi dintre ei nu ar fi dovedit că au avut cunoştinţele necesare promovării examenului”, se mai menţionează în comunicat.

Procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu 13 inculpaţi, angajaţi ai SAJ Neamţ şi candidaţi la concurs, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de dare şi luare de mită, comise în forma autoratului şi a complicităţii.

În prezenţa apărătorilor aleşi, cei 13 au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi au fost de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate – între 1 an şi 6 luni şi 2 ani şi 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepselor.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentCulisele Statului Paralel. INTERVIU cu Ion Alexandru, omul de afaceri chinez implicat în dosarul generalilor Florian Coldea și Dumitru Dumbravă
Articolul următorDecizie DEFINITIVĂ: DNA redeschide urmărirea penală în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.