Instanța Supremă a motivat decizia de condamnare a Andreei Cosma la patru ani de închisoare în dosarul Ciuperceasca. Magistrații susțin că, în calitatea sa de notar, Cosma a știut că legea este încălcată. De cealaltă parte, deputatul PSD neagă acuzațiile.

În motivarea deciziei, Instanța Supremă susține că Andreea Cosma știa faptul că nu este respectată legea.

„Inculpata a acţionat asumat, cunoscând că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru redactarea şi autentificarea contractelor de vânzare cumpărare prin care activul „E.” a fost înstrăinat,  conștientizând urmările conduitei sale individuale și ale conjugării acesteia cu ale coinculpatului B. și asumându-şi autentificarea actelor juridice. Inculpata C. a evaluat consecința ce urma a se produce și care era accesibilă facil în condițiile în care la biroul său notarial, sub semnătura sa, a fost dezmembrat activul ”E.” și au fost încheiate toate cele 9 contracte de vânzare-cumpărare, însumând cca 91 % din suprafața parcului industrial. Ignorarea repetată de către notarul public a dispoziţiilor legale ce ţin de legalitatea actelor autentificate și în favoarea aceluiași solicitant, demonstrează intenţia, ca formă a vinovăției penale şi ajutorul calificat la comiterea faptei”, se arată în motivarea instanței.

Magistrații arată că, în calitate de notar, Cosma cunoștea condițiile de validitate ale contractelor.

„Cunoscând (ca o condiție a exercițiului profesiei și pregăririi sale) condițiile de validitate ale contractelor sinalagmatice, oneroase și sancțiunile în cazul nerespectării lor, a autentificat contractele de vânzare-cumpărare, ignorând voit forma de organizare și natura societății vânzătoare, în lipsa derulării licitației publice și în condițiile unui preț sub cel din grila notarilor (tocmai lipsa procedurii licitației publice făcuse ca martorul notar public P2. să refuze autentificarea acelorași contracte”, se mai arată în documentul Instanței Supreme.

Acuzațiile DNA

Andreea Cosma a fost trimisă în judecată de procurorii DNA în 2015, pentru complicitate la abuz în serviciu, pe vremea când era notar public, în dosarul privind vânzarea la preţuri subevaluate a unor terenuri din subordinea cazărmii Ciuperceasca.

În primă instanță, ea a fost condamnată la patru ani de închisoare. Cosma neagă acuzațiile lansate de procurorii DNA.

Articolul precedentSURSE: Cercetări extinse în dosarul fostului ministru Chițoiu | Se verifică acuzații de favorizare
Articolul următorMartor în proces: PSD a plătit zborurile lui Dragnea spre Insula Belina

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.