Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Corina Corbu, a declarat miercuri, la prezentarea bilanțului instituției, că Înalta Curte nu a fost ”timorată” și nici ”partizană în aplicarea legii”. Magistratul a afirmat că cetățenii implicați în procese au dreptul la un răspuns adecvat din partea sistemului judiciar.

Niciodată nu m-am ferit să spun, în mod public, şi lucruri poate mai puţin plăcute. De aceea voi spune şi acum că există un anumit grad de percepţie negativă la nivelul societăţii româneşti asupra justiţiei. Şi nimeni dintre noi nu suntem fără de păcat în această privinţă. (…)Înalta Curte nu a fost niciodată nici timorată, nici timidă și nici partizană în aplicarea legii”, a afirmat Corbu la sediul ÎCCJ.

Președintele Instanței Supreme a atras atenția asupra creşterii duratei procedurilor judiciare și asupra riscurilor practicii neunitare.

Justiţiabilii au dreptul fundamental de a aştepta un răspuns adecvat din partea sistemului judiciar în ceea ce priveşte toţi aceşti factori negativi. Iar acest răspuns cred că trebuie să rezide în tratarea adecvată a cauzelor, iar nu în cosmetizarea efectelor. Combaterea supraîncărcării Instanţei supreme, îmbunătăţirea calităţii şi sistematizarea legislaţiei în domeniile deficitare, îmbunătăţirea accesului liber la justiţie (…), asigurarea unui proces continuu de conectare a judecătorului la evoluţia ramurilor de drept şi la evoluţia socială presupun coeziune la nivelul tuturor celor implicaţi în asigurarea acestui serviciu public şi modalităţi de acţiune compatibile şi ferme”, a conchis Corbu.

Foto: ziare.com

Articolul precedentPensii speciale | După București și Constanța, Curtea de Apel Craiova renunță la protest
Articolul următorSURSE: Nistor Călin preia șefia unei secții importante din DNA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.