Comisia Europeană a anunțat că își exprimă „îngrijorarea serioasă” după excluderea judecătorului Cristian Dănileț din magistratură din cauza unor filmulețe postate pe rețelele sociale. Acesta a fost exclus pe baza deciziei luate luni de Consiliul Superior al Magistraturii.

 

„Urmărim cu serioasă îngrijorare ultimele evoluții privind măsurile disciplinare împotriva judecătorilor români. Asigurarea independenței judecătorilor este o obligație a statelor membre în temeiul tratatelor și un element cheie al statului de drept. (…)

Consiliul Superior al Magistraturii, a cărui sarcină este apărarea independenței justiției, este responsabil de aplicarea regulilor privind libertatea de exprimare a magistraților, privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar, precum și a normelor care se aplică vieții private. Rapoartele privind Mecanismul de Cooperare și Verificare au ridicat și preocupări structurale legate de Inspecția Judiciară, care rămân de rezolvat.

Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape această situație – inclusiv alte cazuri în curs – în contextul Mecanismului de cooperare și verificare și al raportului privind statul de drept”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Anunțul de la Bruxelles vine după ce judecătorul Cristi Dănileț a anunțat luni că CSM a decis excluderea sa din magistratură din cauza a două filmulețe publicate anul trecut pe TikTok. Magistratul a explicat că acestea reflectă viața sa privată și nu au legătură cu justiția. Cristi Dănileț a anunțat că va contesta decizia CSM la Înalta Curtea de Casație și Justiție.

Imaginile pentru care Cristi Danileț a fost EXCLUS din magistratură – Cum s-a filmat fostul judecător. A postat totul pe Tik Tok

Și SUA au reacționat în cazul excluderii din magistratură a lui Dănileț. Ambasada SUA la București a transmis, marți, că este „profund îngrijorată” și că „o justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă”. 

Sursa: Realitatea din Justitie

Articolul precedentStatul român, la mâna infractorilor pentru recuperarea falezei de la 2 Mai și Vama Veche – Rolul DNA
Articolul următorIncendiul din Constanța a fost provocat de doi copii. Băiat de 15 ani, reținut

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.