Alexa Florența a menţionat că doar zece unităţi de parchet din 235 funcţionează cu schema de procurori completă.

Alex Florenţa a prezentat miecuri, raportul de activitate al Ministerului Public pentru anul 2023.
 
“În ceea ce priveşte resursele umane, anul 2023 a fost caracterizat de acutizarea deficitului de personal, astfel că s-a ajuns ca, la finalul 2023, gradul de ocupare a schemei de procurori la nivelul Ministerului Public să scadă la un minim istoric de 69,22%”, a afirmat procurorul general.
 
El a precizat că mai mult de 20 de unităţi de parchet au funcţionat anul trecut cu un singur procuror. 
 
“Mai mult de 20 de unităţi de parchet au funcţionat în 2023 cu un singur post de procuror ocupat prin numire ceea ce presupune un efort uriaş pentru a acoperi toate activităţile de urmărire penală, judiciară, cât şi funcţia de management specifică”, a transmis Alex Florenţa.
 
El a mai adăugat că numai 10 unităţi de parchet din 235 funcţionează cu schema completă. 
 
“De remarcat, sub acest aspect, că în prezent doar 10 unităţi de parchet dintr-un total de 235 funcţionează cu schema de procurori completă. Se remarcă o acutizare a acestei situaţii nu doar la nivelul parchetelor locale, ci mai ales la nivelul parchetelor superioare, cu competenţe directe în investigarea unor infracţiuni grave cum sunt omorurile, evaziunea fiscală, spălarea de bani, corupţia şi putem vedea aici parchete de pe lângă tribunale cum sunt Galaţi şi Caraş Severin cu scheme de ocupare de 15%, alte de 30%. Constatăm aceste deficienţe şi la nivelul parchetelor de pe lângă curţile de apel, un exemplu elocvent fiind Suceava sau Galaţi”, a mai afirmat Alex Florenţa. 
 
El a menţionat că situaţia se prezintă similar şi în ceea ce priveşte funcţiile de conducere unde, dintr-un total de 655 de funcţii la nivelul Ministerului Public (inclusiv DNA şi DIICOT), la finalul anului 2023, un număr de 370 de funcţii erau vacante, ceea ce reprezintă un procent de 56%.
 
“În aceste condiţii, managementul resurselor umane a constituit un obiectiv prioritar al echipei de conducere a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind depuse eforturi susţinute în vederea  asigurării funcţionalităţii de bază a structurilor de parchet şi asigurarea continuităţii în activitatea de urmărire penală şi cea judiciară”, a subliniat Alex Florenţa.
 
El a mai declarat că o situaţie aparte a reprezentat-o şi gradul de ocupare a posturilor de procuror la nivelul  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a ajuns în cursul anului 2023 la un procent de 39,58%, pe fondul mai multor cauze (pe de o parte, modificările legislative anterior menţionate, care au generat pensionări masive, iar pe de altă parte, lipsa motivaţiei procurorilor de a accesa oportunităţile de promovare sau transfer la PÎCCJ).
 
Procurorul general a afirmat că şi-a dorit atragerea la nivelului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a unui corp de procurori cu experienţă. 
 
“Ca atare, o preocupare constantă a constituit-o atragerea la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a unui corp de procurori cu experienţă şi cu o bună specializare în investigarea infracţiunilor din domeniile prioritare ale Ministerului Public, sens în care, la finalul anului 2023, s-a reuşit creşterea gradului de ocupare la un procent de 58,33%”, a precizat Alex Florenţa.
 
Procurorul general a mai anunţat că anul trecut s-au pensionat 165 de procurori, au fost numiţi în funcţia de judecător 29 de procurori. De asemenea, în 2023 au intrat în sistem 40 de procurori.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentFrații Tate au ieșit la atac, după ce au fost puși în liberate de magistrații din România: acuzații grave la adresa sistemului de justiție
Articolul următorManelistul Florin Salam, implicat într-un nou dosar de înșelăciune. Pe numele său există 3 plângeri penale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.