Un grefier din cadrul DIICOT Botoșani furniza informații grupărilor infracționale monitorizate de procurori, astfel încât cel puțin patru dosare penale au fost compromise. Într-unul din cazuri, o suspectă i-a așteptat pe mascați la descinderi cu cafea făcută.
Cazul scurgerilor de informații din cadrul Biroului teritorial Botoșani al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), care au compromis anchetele în patru dosare penale, continuă să scoată la iveală aspecte de nebănuit.
Potrivit anchetatorilor, cel care oferea informațiile era chiar un grefier din cadrul DIICOT Botoșani, Daniel Constantin Bogoș. Prin prisma atribuțiilor de serviciu, acesta avea acces atât la documentele clasificate existente la nivelul biroului, ce vizau date despre grupări infracționale implicate în traficul ilicit cu țigarete, precum și la datele confidențiale de cercetare și urmărire penală, iar investigațiile au arătat o întreagă încrengătură din lumea undergroud, cum erau „livrate” informațiile și cum erau dejucate dosarele aflate în lucru la DIICOT Botoșani.
Prin intermediul lui Bogoș, traficanții aflau dacă anumite persoane erau sau nu monitorizate, interceptate sau supravegheate. Mai mult, liderii grupărilor infracționale din Botoșani aveau posibilitatea, prin intermediul datelor furnizate de grefier, să afle momentele în care DIICOT organiza acțiunile de destructurare a grupărilor infracționale, precum și numărul de percheziții și persoanele vizate.
Pe 27 noiembrie 2012, DIICOT Botoșani a organizat una dintre cele mai mari acțiuni împotriva traficanților de țigări. Anchetatorii au făcut atunci 98 de percheziții domiciliare, fiind vizate cinci grupări. Doar că, numai cu o zi înainte de percheziții, traficanții au fost anunțați despre descinderile care urmau să aibă loc. Atunci au apărut primele suspiciuni cu privire la scurgerile de informații, după ce au fost interceptate o serie de convorbiri între traficanți.
– Alo, bună seara.
– Bună seara.
– Vezi că mâine dimineață…
– Da, îi frig…
– E posibil să… îi frig, da ?
– Da. Am înțeles și eu, că mi-o zis cineva.
– Atât.
– Ei, dacă… te duci înainte ?
– Mă duc, dar îi vorba să cânte cocoșii la ușă.
– Aha, ahaaa. Bine mami, bine, mulțumesc, să trăiești. Să cânte.
– Așa. Dă-i mai departe unde știi tu.
– Da, da, da.
Aceasta este discuția care a ridicat suspiciuni. Ulterior, când au pus cap la cap informațiile, procurorii DIICOT au realizat că lucrurile sunt foarte grave. Astfel, Gabriel M., unul dintre polițiștii care au fost cooptați în perchezițiile de atunci, a ajuns la ora 6 la domiciliul unei botoșănence, implicată și ea în afacerile ilegale cu țigări. Stupoare însă, pentru că, în ciuda orei matinale, lumina era aprinsă în locuință, femeia era îmbrăcată în haine tip sport și avea o atitudine foarte degajată, afirmând că știa că urma să aibă loc descinderi și că nu are nici o problemă cu efectuarea percheziției domiciliare întrucât nu deține la domiciliu țigarete de proveniență extracomunitară.
Ba mai mult, femeia era foarte amabilă. „Putem să servim și o cafea întrucât aceasta este gata pregătită”, i-a spus femeia.
În locuință nu a fost găsit nici măcar un pachet de țigări de contrabandă.
Sursa: Realitatea din Justitie