Avocatul Toni Neacșu, fost membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a vorbit despre decizia luată de Justiția română în cazul șefei Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, vineri seară, în exclusivitate, la Culisele statului paralel, cu Anca Alexandrescu.

 

Avocatul Toni Neacșu, fost membru al CSM, este de părere că decizia Instanței Supreme în cazul Kovesi nu ar influența, atât de mult pe cât s-ar crede, poziția acesteia de procuror-șef al Parchetului European (EPPO). Este vorba despre pierderea procesului lui Kovesi împotriva CSM pentru gradul profesional de Parchet General.

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis joi, 11 noiembrie, recursul CSM și a constatat că Laura Codruța Kovesi nu deține gradul profesional de Parchet de pe lângă ÎCCJ. Kovesi revine astfel la gradul profesional de parchet de pe lângă tribunal. ÎCCJ a decis să respingă, definitiv, acțiunea intentată de Laura Codruța Kovesi, fosta șefă DNA, împotriva Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care nu i-a acordat gradul profesional de Parchet General.  În noiembrie 2018, Kovesi a cerut CSM să-i recunoască gradul profesional corespunzător Parchetului General, însă solicitarea i-a fost respinsă, astfel că fosta șefă DNA a dat în judecată CSM, în aprilie 2019. În prima instanţă, Kovesi a avut câştig de cauză la Curtea de Apel Bucureşti, însă CSM a făcut recurs, admis de instanţa supremă.

Întrebat despre decizia Înaltei Curți, avocatul Toni Neacșu a explicat, vineri seară, în exclusivitate, la „Culisele statului paralel”, cât de mult influențează mandatul Laurei Codruța Kovesi de procuror-șef al Parchetului European (EPPO).

„Lucrurile nu stau chiar așa. O să folosesc și calitatea mea de fost membru al CSM. Doamna Laura Codruța Kovesi nu a deținut niciodată funcția de procuror la PÎCCJ, nu a fost procuror cu grad la Parchetul General. Decizia de astăzi a zi nu a avut nicio modificare. La momentul numirii ei la șefia Parchetului European nu deținea această funcție.

În al doilea rând, dna Kovesi, după ce și-a încetat mandatul la DNA, a fost numită de CSM la DIICOT Sibiu, o structură a Parchetului General.  A fost numită fără să dețină această calitate de procuror la Parchetul General. Revocarea nu poate fi dispusă decât de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), la propunerea Comisiei, a Consiliului”, a declarat avocatul Toni Neacșu, la Culisele statului paralel.

„Numirile din România sunt politizate. Orice procuror de la un parchet local poate fi numit șef peste toți procurorii din România, dacă îi convine președintelui. Suntem într-o situație absolut ridicolă, deși nu cred că este un impediment pentru a-și continua mandatul.

Dna Kovesi, dacă ar dori să candideze astăzi , nu ar putea, pentru că se cere condiția minimă: grad de procuror pe lângă Parchetul General (PÎCCJ).

Legea românească prevede că orice procuror, cu o minimă vechime, înainte era 10 ani, acum e 15 ani, poate fi procuror general sau procuror-șef la DNA. Nu poți conduce un tribunal, dar poți fi numit procuror general al României, așa cum a fost numită Kovesi.

Legislația românească nu a fost încălcată la numirea dânsei in 2016 (procuror-șef la DNA – n.red.). Este prevăzut expres în lege. Nu trebuie să ai grad profesional de Parchet superior”, a mai declarat avocatul Toni Neacșu.

„Așa a candidat în 2019, în calitate de procuror cu grad de procuror pe lângă Tribunal. Nu s-a modificat absolut nimic prin decizia de astăzi. Nu a câștigat ceea ce nu a avut niciodată.

La momentul când dna Kovesi a funcționat în funcții înalte, a fost numită legal, cu respectarea legislației românești. Astăzi nu a pierdut nimic, dar nu i s-a recunoscut un grad profesional. Ceilalți procurori îl obțin prin concurs”, a precizat Toni Neacșu.

Despre câștigarea în primă instanță și candidatura la Parchetul European, Toni Neacșu a mai făcut o precizare în legătură cu ce prevede regulamentul forului comunitar.

„În regulament nu se prevede expres calitatea de vechime sau să fie procuror la cel mai înalt nivel, ci trebuie să dețină calitățile pentru a fi procuror cu cel mai înalt statut.

Nu s-a schimbat absolut nimic. Sistemul nostru este prost.

Părerea mea este că i-am păcălit un pic pe europeni. Dna Kovesi a fost mai degrabă luată cu forța. Ea nu putea fi numită pentru că fusese revocată de ministru lJustiției pe motive profesionale. Ca și cum un procuror sau un judecător cu abateri disciplinare să fie pus la loc pe funcție, ceea ce este absolut aberant”, a concluzionat avocatul Toni Neacșu, fost membru al CSM, vineri seară, la Culisele statului paralel.

Sursa: Realitatea din Justitie

Articolul precedentKovesi, în pericol să rămână fără postul de șef la Parchetul European
Articolul următorDorin Iacob: Kovesi a creat aparența că România își promovează corect oamenii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.