O investiție strategică ce trebuia să ducă la dezvoltarea portului Constanța este blocată de interese imobiliare și de mafia exproprierilor. Procurorii anticorupție au intrat pe firul acestor jocuri de culise și verifică modul în care s-a derulat procedura pentru construcția locurilor de parcare pentru tiruri din apropiere de port. Anchetatorii au deschis un dosar in rem, unde sunt cercetate fapte de corupție, după ce proiectul a fost tergiversat mai mulți ani.

Parcarea de șapte hectare trebuia să fie construită în Portul Constanța până în 2017 pentru a decongestiona traficul TIR-urilor. Investiția era considerată urgentă și era prevăzută în Master Planul portului, început în perioada în care Rusia anexa Peninsula Crimeea, în 2014.

Investiția a fost demarată 8 ani mai târziu, abia după începutul războiului din Ucraina, în regim de maximă urgență. La doi ani de la inițierea proiectului, abia a fost finalizat studiul de fezabilitate, adică primul document necesar în derularea unui proiect de infrastructură.

Fosta conducere a Portului Constanța și CNAIR și-au schimbat, brusc și fără explicații, opțiunea pentru terenul pe care urma să fie amenajată parcarea și care era prevăzut în Master Planul Portului Constanța. Conducerile celor două instituții de stat au ales un teren vecin, cu mai multe dezavantaje.

Modificarea terenului pentru viitoarea parcare a intrat în vizorul procurorilor DNA, după ce în spatele acestei modificări există suspiciuni că se află mai multe interese imobiliare.

Compania Națională pentru administrarea Infrastructurii Rutiere a explicat pentru presă că schimbarea de terenuri s-a făcut pentru că TIR-urile nu vor putea vira la stânga, când vor ieși din parcare.

Societatea care a întocmit studiul de fezabilitate, Aduro SRL, a declarat că în caietul de sarcini pentru întocmirea studiului de fezabilitate compania care administrează Portul Constanța a cerut ”în repetate rânduri” să înainteze o variantă de teren cu acces din autostrada A4. Firma susține că a lucrat pe două variante de teren, pentru prima suprafață prevăzută în Master PLan cu acces din A4 și de pe drumul național și al doilea teren, cu acces doar din A4.

Inițial, în martie 2023, CNAIR transmite că accesul în viitoarea parcare de TIR-uri nu se poate face din Autostrada A4, așa cum ceruse compania portului în caietul de sarcini, și cere firmei să găsească o variantă de teren unde accesul să se facă din drumul care duce la podul peste Dunăre-Marea Neagră.

Imagine

 
 

 

 

Sursă: Culisele Statului Paralel

CNAIR nu acordă aviz pentru primul teren sub pretextul că nu se poate vira la stânga, dar acordă aviz pentru al doilea teren, cu acces doar din A4, deși tot CNAIR interzisese inițial această posibilitate.

Viitoarea investiție, pe care statul român vrea să o implementeze cu fonduri europene și care este estimată la aproape 10 milioane de euro, presupune exproprierea a șapte hectare de teren, tocmai aceasta este miza schimbării terenurilor.

Portul Constanța a cunoscut un trafic fără precedent în ultimii 2 ani, în urma izbucnirii războiului din Ucraina. Acest lucru a dus la formarea de cozi interminabile de TIR-uri și la nervii șoferilor care așteptau și câteva zile pentru a încheia formalitățile. 

Articolul precedent37 DE PERCHEZIȚII DOMICILIARE LA PERSOANE CERCETATE PENTRU LOVIRE SAU ALTE VIOLENȚE, CAMĂTĂ ȘI ȘANTAJ
Articolul următorDosarul „optimizărilor”. Eugen Chivu, avocatul care reprezintă Societatea Doru Trăilă și Asociații, RĂSPUNSURI HALUCINANTE la întrebările Realitatea PLUS: E o PROSTIE. Nu are sens sa discutăm

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.