Consiliul Magistraturii NU este de acord cu desființarea Secției Speciale! CSM a dat aviz negativ unui proiect de lege care viza închiderea controversatei structuri de parchet. În timpul dezbaterilor, ședința CSM s-a transformat într-un adevărat scandal. 

LIA SAVONEA, judecător: Cele două proiecte de lege nu pot să ajungă la votul pe fond, având în vedere gravele vicii de tehnică legislativă, așa cum au fost evidențiate de Parchetul General.

CRISTI BAN, procuror: Această structură de parchet este o emanație politică. Așa cum s-a născut, așa trebuie să și dispară, tot politic. Nu are relevanță din ce zonă politică vine un proiect pentru desființare. Sunt în asentimentul a peste 85% dintre colegii procurori care s-au pronunțat prin adunări generale pentru desființarea acestei structuri de parchet. Voi vota un aviz favorabil cu observații.

GABRIELA BALTAG, judecător: Am în față activitatea acestei secții pe 2019, care a trecut prin cenzura noastră. Nu regăsesc nimic din ce am găsit în raportul Inspecției Judiciare privind activitatea DNA pe dosarele magistraților. De ce nu e bună Secția? Că nu a mers la judecători să obțină decât o avizare pe măsuri tehnice? Din acest considerent, că nu au fost ascultați în masă magistrații, de aceea nu e bună Secția? Am fost surprinsă de conduita domnului Ban. Eu nu aș putea să spun despre instanțele noastre, ca judecător, că sunt o emanație politică. Ar trebui să plec din sistem.

CRISTI BAN, procuror: Mă susprinde pregătirea dumneavoastră în materie penală.

BOGDAN MATEESCU, judecător: Acum două săptămâni, dacă nu acum patru, am avut un proiect de lege inițiat de actualul președinte al Senatului, unde am schimbat chiar esența dar am dat un aviz pozitiv cu observații.

EVELINA OPRINA,. judecător: Este de relevat și de evidențiat opinia instanțelor de grad înalt. Înalta Curte, care în proporție covârșitoare a opinat pentru menținerea acestei secții. Curțile de apel în marea lor majoritate. Tribunalele, într-o majoritate covârșitoare. Concluzia este că se constată că în general judecătorii de la instanțele înalte în grad, care au o anumită maturitate profesională, inclusiv în relație cu aceastră structură de parchet. S-au exprimat covârșitor într-un anumit sens, spre deosebire de instanțele mai mici în grad.

Într-un final, proiectul a primit aviz negativ, cu 10 voturi la 8, potrivit surselor Realitatea PLUS. Proiectul a fost depus, în Parlament, de aleși ai USR și de fostul ministru al Justiției, Ana Birchall. Avizul CSM este consultativ.

Articolul precedent100% TU DECIZI! Mihai Chirica, primarul pasionat de vile, tranzacții în numele fiului de 11 luni
Articolul următor100% TU DECIZI! Dan Barna, avere pe cârca celor oropsiți. Cum s-a îmbogățit șeful USR din fonduri europene

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.