Astăzi, la 17 iulie, este sărbătorită Ziua justiției penale internaționale, marcând semnarea Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale în anul 1998, un document esențial pentru justiția internațională în ceea ce privește protejarea împotriva genocidului, crimelor împotriva umanității și crimelor de război.

Pentru a comemora această zi importantă, la sediul Națiunilor Unite din New York, are loc un eveniment special între orele 15.00-16.30, conform portalului oficial al Curții Penale Internaționale.

Data de 17 iulie a fost stabilită în 2014 ca Ziua justiției penale internaționale, după adoptarea Declarației de la Kampala în cadrul Conferinței de revizuire a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale (CPI). Această marcă a fost instituită pentru a confirma angajamentul comunității internaționale față de justiția penală internațională ca instrument comun împotriva impunității în cazul celor mai grave crime care amenință securitatea globală.

CPI este prima instanță penală internațională permanentă, cu 123 de state semnatare la nivel mondial, în timp ce 33 sunt din Africa, 19 din zona Asia-Pacific, 18 din Europa de Est, 28 din America Latină și Caraibe, iar 25 din vestul și nordul Europei și Australia.

Curtea are jurisdicție asupra genocidului, crimelor împotriva umanității, crimelor de război și crimei de agresiune, acționând complementar jurisdicțiilor naționale.

România a fost printre primele 60 de state care au semnat Statutul de la Roma al CPI, ratificându-l în 2002. Țara a susținut activitatea CPI și a promovat universalitatea și punerea în aplicare completă a Statutului de la Roma. În plus, România a fost membru al Biroului Adunării Statelor Părți la Statutul de la Roma al CPI pentru un mandat de trei ani, începând cu 2014.

Sursa: Realitatea din Justitie

Articolul precedentCINCI PERSOANE URMĂRITE INTERNAȚIONAL, ADUSE ÎN ȚARĂ DE POLIȚIA ROMÂNĂ
Articolul următor17 PERSOANE DIN CUBA, SIRIA ŞI IRAK, GĂSITE ASCUNSE ÎNTR-UN CAMION, LA VAMA NĂDLAC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.