44 de pacienți au ars de vii în spitalele din România, pe secțiile COVID, iar după doi ani și jumătate de la prima tragedie, nicio anchetă nu a fost finalizată. 

Pe 15 noiembrie 2020, secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a luat foc, iar opt pacienți au ars de vii. După un an de la tragedie, Parchetul General care a preluat ancheta a anunțat că 6 foști manageri interimari ai spitalului, două asistente, șeful secției ATI și un medic, suspecți în acest caz sunt acuzați de ucidere din culpă, de vătămare corporală din culpă și de distrugere din culpă în formă calificată.

Procurorii mai precizau, potrivit Libertatea, că asistentele de la ATI „ar fi lăsat nesupravegheată o candelă, în contextul agoniei unui pacient.” De aici ar fi pornit incendiul. Ancheta părea să se apropie de final. Experții de la INSEMEX au scris, în raport, că nu exclud varianta ca incendiul să fi fost declanșat de un scurtcircuit la un aparat medical. Procurorii au solicitat prelungirea expertizei. Deși au trecut 6 luni de atunci, aceștia au transmis că încă așteaptă ca expertiza să fie finalizată.

La mai puțin de 2 luni distanță de tragedia de la Piatra Neamț, a luat foc secția ATI a Spitalului bucureștean Matei Balș. Cinci pacienți au murit pe loc, iar alți 53 au fost transferați la alte spitale din Capitală.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis atunci un dosar penal pentru „distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru”, faptă pedepsită de Codul Penal cu închisoarea de la 5 la 12 ani. Dar la aproape 2 ani și jumătate de la tragedie, singura informație transmisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul București este că investigațiile continuă, iar „până în prezent, nu au fost aduse acuzații vreunei persoane”. În total, 26 de oameni au murit din cauza acelui incendiu.

Și la Constanța, ancheta este tot în plină desfăşurare. Un incendiu a izbucnit aici, la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase, pe 1 octombrie 2021, iar 7 pacienți au murit. De această anchetă se ocupă Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, care face cercetări in rem. În urmă cu câteva luni, procurorii precizau că așteaptă un raport de „expertiză criminalistică complexă a incendiilor”. Potrivit presei locale, aceasta a fost finalizată în ianuarie 2023. Totuși, potrivit Libertatea, Parchetul a transmis că „până în prezent nu au fost formulate acuzaţii de natură penală împotriva vreunei persoane fizice sau juridice”.

Iar la doar o lună după incendiul din Constanța, focul a izbucnit și în Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean din Ploiești. Doi pacienți au murit carbonizați, iar o infirmieră a suferit arsuri. Cercetările sunt făcute de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova. Pe 23 noiembrie 2022 au fost puse sub acuzare 4 persoane, care erau angajate la spital în funcțiile de asistent medical și infirmier. Parchetul a transmis că inculpații sunt cercetați pentru ucidere din culpă, distrugere din culpă și nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă.

Prin comparație, un dezastru asemănător s-a produs la Tetovo, în Macedonia de Nord, în septembrie 2021.

14 oameni au murit din cauza unui incendiu izbucnit într-o secție COVID. Ancheta a durat 10 luni și a stabilit drept cauză a incendiului un scurtcircuit produs la un prelungitor electric defect și supraîncărcat. Ulterior au fost trimişi în judecată fostul manager al spitalului, fostul director financiar și medicul care era de gardă în seara tragediei. Spitalul a fost pus și el sub acuzare, ca persoană juridică. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentInstanţa supremă a dispus achitarea definitivă a lui Gabriel Oprea, în dosarul DIPI
Articolul următorLibertatea de exprimare, în pericol! Anca Alexandrescu, semnal de alarmă: cine pune PUMNUL în gura presei? Apel către telespectatorii Realitatea PLUS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.