Agresiunea suferită de Ștefania Nistor, femeia jandarm bătută la mitingul diasporei din 10 august 2018, a avut atât consecințe fizice cât și psihologice. Așa justifică Judecătoria Sectorului 1 decizia de a-i obliga pe cei care au lovit-o să îi plătească 10.000 de euro daune.

La stabilirea cuantumului despăgubirilor echivalente unui prejudiciu moral instanța de judecată va avea în vedere următoarele criterii: consecințele negative suferite de cei în cauză pe plan fizic și psihic, importanța valorilor morale lezate, măsura în care au fost lezate aceste valori și intensitatea cu care au fost percepute consecințele vătămării, măsura în care a fost afectată situația familială, profesională și socială, având în vedere că, prin aceste despăgubiri cu rol compensatoriu, se urmărește o reparație justă și echitabilă a prejudiciului moral suferit”, se arată în motivare.

Judecătorul a considerat că urmările agresiunii au fost suficient de grave pentru a justifica daunele.

În ceea ce privește prejudiciul moral suferit de către partea civilă, instanța reține fără dubiu că un asemenea prejudiciu există, date fiind urmările acțiunilor violente conjugate ale inculpaților, partea civilă având de suferit nu doar fizic, ci și psihologic”, potrivit documentului.

Judecător: Leziunile, minore

Din motivarea instanței reiese că femeia a suferit leziuni minore, însă pe toată suprafața corpului.

Instanța reține că persoana vătămată N___ Ș___ a suferit leziuni minore, însă pe toată suprafața corpului, în urma loviturilor aplicate de inculpații I__ L__-G__, C__ I_-L__ și D__ C___-M_ cu pumnii și picioarele, echipamentul din dotare pe care îl purta (cască, scut ș.a.) fiind cel mai probabil în măsură să atenueze forța acestor lovituri”, potrivit documentului.

Deși rănile nu au fost foarte grave, femeia a avut de suferit aproape două săptămâni, se mai arată în motivarea Judecătoriei Sectorului 1.

Se constată, așadar, că loviturile nu au produs urmări grave pentru starea de sănătate a victimei, însă din declarația martorului N___ F____ audiat în cauză rezultă că victima a avut echimoze pe aproape toată suprafața corpului și dureri fizice aproape două săptămâni și a urmat tratament cu antiinflamatoare, astfel încât instanța va reține că s-a cauzat și un prejudiciu de agrement”, se mai arată în document.

Agresorii n-au avut un plan

În document se arată că bărbații care au lovit-o pe femeia jandarm nu au plănuit agresiunea.

Inculpații menționați nu se cunoșteau reciproc (cu excepția inculpaților C___ I_-L__ și Ș__ T__-A____ ) , nu au acționat conform unui plan dinainte stabilit, ci dintr-un spirit gregar alimentat de manifestările colective de ură și dispreț îndreptate împotriva jandarmilor de către o facțiune din rândul protestatarilor”, potrivit motivării.

În decembrie 2019, cei 7 bărbați acuzați că au pe femeia jandarm la protestul din 10 august 2018 au fost condamnați închisoare cu suspendare, pedepsele fiind între 1 an și 2 ani și 8 luni. Decizia dictată de Judecătoria Sectorului 1 nu este definitivă.

Foto: Agerpres

Articolul precedentDNA: Sorina Pintea a exclamat ”super tare” după ce a aflat că i s-au trimis 120.000 de lei | Detalii din ancheta procurorilor
Articolul următorSURSE Bogdan Licu, aviz negativ de la CSM în cursa pentru Parchetul General

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.