Omul de afaceri câmpinean Mihai Matei şi soţia acestuia, Aurelia, au fost condamnaţi la închisoare cu executare, fiind găsiţi vinovaţi, printre altele, pentru constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani.Decizia aparţine Tribunalului Prahova.

Instanţa a amendat inclusiv societăţile comerciale administrate de cei doi şi a păstrat sechestrul pe conturile bancare, dar şi pe casă şi terenuri, unele dintre ele aflate în proprietatea copiilor minori.

Mihai şi Aurelia Matei au fost deferiţi justiţiei în decembrie 2015 de procurorii anticorupţie din Ploieşti. Afaceriştii câmpineni au fost acuzaţi că au obţinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în sumă de 9.677.326 lei, echivalent a 2.271.672 euro (valoare eligibilă nerambursabilă), folosindu-se de acte false.

După cinci ani de proces, Tribunalul Prahova a decis ca Mihai Matei să fie condamnat la 6 ani şi 11 luni de închisoare, iar soţia lui, Aurelia Matei, la cinci ani şi patru luni de închisoare. ”Condamna pe inculpatul MATEI MIHAI, dupa cum urmeaza : pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la săvârşirea infracţiunii de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare.  

Pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaratii, la pedeapsa de 6 (sase) luni inchisoare.

Pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, la pedeapsa de 6 (sase) luni închisoare. pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare.

Pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani, la pedeapsa de 3 (trei) ani şi 9 (noua) luni închisoare. contopeste pedepsele de 4(patru) ani închisoare, 6 (şase)luni închisoare; 6(şase) luni închisoare; de 4(patru) ani închisoare şi 3 (trei) ani şi 9 (noua) luni închisoare, inculpatul MATEI MIHAI urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 4(patru) ani închisoare la care se adauga un spor de 1/3 din celelalte pedepse, respectiv sporul de 2 ani şi 11 luni închisoare, rezultând o pedeapsă totală de 6(şase) ani şi 11(unsprezece) luni închisoare.  

Condamna pe inculpata MATEI AURELIA LILIANA, dupa cum urmează : pentru săvârşirea infracţiunii de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, la pedeapsa de 4 (patru) ani inchisoare.  pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat, la pedeapsa de 4 (patru) ani inchisoare.  contopeste pedepsele de 4 (patru) ani inchisoare şi 4 (patru)ani inchisoare, inculpata urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 4(patru) ani inchisoare, la care se adauga un spor de 1/3 din cealalta pedeapsa, respectiv sporul de 1(un) an si 4(patru) luni inchisoare rezultand o pedeapsa totala de 5 (cinci) ani si 4 luni inchisoare”, potrivit portalului instanţelor de judecată.

Potrivit unui comunicat de presă remis de DNA la data trimiterii în judecată a dosarului, în cursul anului 2010, la nivelul societăţii comerciale S.C. Matero Ama S.R.L. au fost elaborate două proiecte cofinanţate de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, respectiv: „Creşterea Eficienţei Energetice a Centrului pentru producerea mixturilor asfaltice” şi „Centru pentru producerea betoanelor şi mortarelor”.

Aferent proiectelor depuse, S.C. Matero Ama S.R.L. prin reprezentantul său legal, administratorul Mihai Matei, a desemnat ca manager de proiect pe soţia sa Aurelia-Liliana Matei. La rândul său, acesta a îndeplinit în cadrul proiectelor calitatea de responsabil cu operaţiunile financiare.  

În acelaşi context, Mihai Matei, împreună cu soţia sa Liliana Matei şi cu suspecţii Cătăin Vlădilă, administrator al S.C. Maktub S.R.L. Tecuci – ofertant (societate în care Liliana Aurelia Matei a deţinut anterior funcţia de asociat unic şi administrator) şi Anghel Avram, administrator al S.C. Leasimat S.R.L., au constituit un grup infracţional organizat având ca scop manipularea procedurii de achiziţie, în sensul depunerii de diligenţe pentru pregătirea ofertelor (prin iniţierea unor asocieri între societăţile acestora cu producătorii utilajelor sau al susţinerii ferme din partea acestora) şi implicit al stabilirii preţului de ofertare astfel încât societăţile controlate de aceştia să obţină punctajul necesar câştigării selecţiei de oferte, iar valoarea utilajelor să fie în mod artificial crescută, afirmă anchetatorii.  

Sursa: Realitatea de Prahova

Articolul precedentCristian Rizea, noi dezvăluiri la Realitatea PLUS: Secretele din spatele investițiilor din zonele de lux. Legătura dintre Victor Ponta și clubul DIPLOMAT
Articolul următorPetrecere în pandemie, cu dosar penal și amenzi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.