Secția pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a încheiat, în urmă cu puțin timp, dezbaterile cu privire la propunerile făcute de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu pentru șefii Parchetului General, DNA și DIICOT.

Gabriela Scutea a primit aviz negativ pentru șefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (Parchetul General). Același aviz negativ a venit și pentru Giorgiana Hosu, propusă pentru conducerea DIICOT în condițiile în care ea conduce parchetul „antimafia” ca interimar. Singurul aviz pozitiv a fost pentru Crin Nicu Bologa, propus la conducerea DNA.

Gabriela Scutea, în timpul interviului, a fost întrebată de OUG13, publicată în Monitorul Oficial când era secretar de stat în Ministerul Justiției, omul numărul doi de sub ministrul Florin Iordache. De asemenea, Scutea a trebuit să răspundă întrebărilor despre protocolul dintre Parchetul General și SRI încheiat în 2009 și care poartă semnătura procuroarei Scutea.

„Aplicarea protocolului nu ar fi trebuit gândită dincolo de regulile și rolul fiecărei instituții. Am fost surprinsă de interpretarea că am creat premisele transmiterii datelor confidențiale. (…) Acum, în 2020, privind retrospectiv, este faptul că unele prevederi putea fi mai bine clarificate”, a declarat Gabriela Scutea în timpul interviului din secția de procurori a CSM.

Scutea a fost întrebată și despre felul în care a fost concepută Ordonanța de Urgență nr. 13 și dacă se consideră complice moral.
„Aveam posibilitatea să îmi cer concediu, dar în momente de criză nu aceasta este abordarea mea. Faptul că am rămas alături de colegii care au formulat nişte obiecţiuni am reuşit să le «îndesăm» în fața ministrului Iordache. Nu am redactat, am verificat tehnic în aşa fel încât să fim conştienţi că nu rezultă aspecte de necorelare a textelor în raport de alte prevederi ale Codurilor Penale şi am reuşit să introducem acel termen. Am rămas cu credinţa că pot să fac ceva”, a motivat Scutea rolul pe care l-a avut în apariția controversatului act normativ.

Un alt procuror cu aviz negativ este Giorgiana Hosu. Ea a fost întrebată despre felul în care mama sa, de 80 de ani, a ajuns să fie partener de afaceri cu companie off-shore cu sediul în Liechtenstein. Mai exact, scrie europalibera.ro, între 2011 şi 2019, mama Giorgianei Hosu, Suzana Rinu (80 de ani) a deţinut o pătrime din societate. Alte 25 de procente din capitalul social sunt deţinute de fiul vitreg al procuroarei DIICOT. Între 2011 şi 2016, un alt acţionar al firmei a fost o societate înregistrată în celebrul paradis fiscal Liechtenstein.

După avizul negativ dat de CSM, Giorgiana Hosu nu exclude să se retragă din cursa pentru șefia DIICOT.
„În acest moment nu am luat nicio hotărâre. Și în acest moment eu asigur conducerea și reprezentarea DIICOT. Sunt singura persoană care o poate face. O să vă rog să-mi îngăduiți să nu explic actele și acțiunile unei alte persoane. Chiar dacă este mama mea”, a spus Giorgiana Hosu la finalul ședinței CSM.

Cătălin Predoiu a dat vina pe emotivitatea candidaților cu care el s-a prezentat în fața Secției pentru Procurori din cadrul CSM.
„Nu sunt dezamagit, nu este o surpriză pentru mine. Vreau doar să precizez că există un întreg ansamblu de date care trebuie luate în calcul, care nu țin doar de prestația în fața comisiei. Cred că asta explică diferența între poziția ministerului și poziția CSM. Se pare că aici la consiliu lucrurile au stat invers, excesul de emotivitate al unora dintre candidați a contat în rezultat”, a declarat Cătălin Predoiu la ieșirea de la CSM.

Articolul precedentIndividul care a încercat să violeze o femeie și l-a atacat cu cuțitul pe soțul acesteia a fost trimis în judecată
Articolul următorSURSE: Dosarul „Casele Iohannis”, clasat de procurori

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.