Propagarea de informații false în pandemie ar putea fi sancționată mult mai dur. Este anunțul făcut de procurorul general al României, care a spus că se lucrează la modificarea legii. Astfel, cei care distribuie informații false ori instigă la ură ar putea să fie cercetați penal, relatează Realitatea Plus. 

Procurorul General, Gabriela Scutea, a precizat pentru pressone.ro că se lucrează la modificarea Codului Penal, mai exact a articolului care prevede infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. 
În forma actuală, articolul are efecte limitate și nu cuprinde nuanțe referitoare la dezinformări, distribuirea unor fake-news-uri în spațiul public sau derapaje. 

Propunerea de modificare a legii va fi trimisă la Ministerul Justiției în aproximativ 10 zile, potrivit Realitatea Plus.

”În România, zădărnicirea combaterii bolilor se bazează foarte mult pe producerea unei urmări.
Trebuie stabilită o legătură între domnul X, care nu respectă niște măsuri de prevenire și îmbolnăvirea persoanelor din jur, ceea ce e aproape imposibil. Mai ales în contextul ăsta de răspândire comunitară, e imposibil să stabilești.
Nu te vaccina, că te omoară rețeta nu reprezintă încă o instigare. Nu intră sub forma infracțiunii la care ne-am referit noi.
Deci trebuie să vedem dacă e vorba de tulburarea liniștii publice sau de o infracțiune de instigare publică, în sensul prevăzut de lege. Sau instigare la ură, ceea ce nu cred că e cazul, în contextul acesta. Atunci actul de constatare poate fi făcut și măsurile urgente pot fi luate de Poliție. Cu informarea imediată a organului competent: Parchetul General, dacă este vorba de o persoană cu calitate specială, ministru, parlamentar sau alte calități, în vederea continuării cercetărilor”, a spus Procurorul General, pentru pressone.ro

Procurorul General a reclamat și o presiune publică, făcută în special de presa care ar urmări să obțină decizii imediate. 
”Este o presiune din partea presei, se așteaptă o reacție imediată. Noi nu ne facem meseria uitându-ne la televizor, după ce-a mai spus un arhiepiscop sau un altul. În general aflăm despre lucrurile acestea. Ne uităm peste afirmații, dacă au conotația de a incita la ură sau instigare la săvârșirea unor infracțiuni și în funcție de asta ne sesizăm”, a mai spus Gabriela Scutea.

Sursa: Realitatea din Justitie

Articolul precedentCCR s-a pronunțat pe cererea președintelui Senatului – Anca Dragu: Conflictul între Parlament și Guvern nu există
Articolul următorDosar PENAL pentru ucidere din culpă la Spitalul Târgul Cărbunești

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.