Realitatea Plus a intrat în posesia primelor imagini realizate la perchezițiile din Brașov, acolo unde mascații au fost acuzați că au intrtat, la o adresă greșită, peste o familie în care se aflau mama și cei doi copii minori. Vă prezentăm în integralitate filmul, fără nicio tăietură. Doar chipurile persoanelor implicate sunt blurate pentru protecția minorilor care apar în imagini.

Imaginile sunt realizate de camera montată pe casca unuia dintre luptătorii Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Brașov. Se observă cum polițiștii își pregătesc intrarea și stabilesc, încă din curte, cum se organizează. Unul dintre ei spune „hai că-i nașpa” atunci când vede configurația imobilului. O casă considerată dificilă, în care un suspect periculos ar putea să-i ia prin surprindere sau să iasă pe cealaltă ușă.

Polițiștii își stabilesc intrarea pe care să o foloseacă în timp ce restul echipei să asigure casa din exterior. „Hai că descindem noi”, spune polițistul care avea camera montată pe cască. Ușa era descuiată, iar polițistul o deschide fără să o forțeze.

– Poliția, e cineva acasă?, strigă unul dintre luptători imediat cum a intrat.

O femeie se observă ieșind dintr-una din încăperi și se îndreaptă către echipa de intervenție. „E cineva acasă?”, întrebă unul dintre polițiști.

– Copiii, răspunde femeia

– Unde e bărbatul?, continuă polițistul.

– Nu este. Vă rog frumos, îmi știu drepturile.

– Așa este, asta este procedura”, răspunde luptătorul SAS.

Polițiștii urcă la etaj unde stătea, în ușă, un băiețel care pare trezit recent. „Bună dimineața”, îi spune luptătorul mascat. „Bună dimineața”, răspunde și copilul. Un cățel micuț se vede în cameră cum dă din coadă. Totul se desfășoară calm și nimeni nu este bruscat și nu se ridică tonul. Din cauza echipamentului de protecție voluminos, polițistul dărâmă un umeraș. „Ridică tu umerașul ăla, te rog”, îi spune copilului.

Descinderea continuă într-o altă cameră. Se observă o fetiță care stătea în pat.

– „Bună dimineața. Cu cine ești acasă?, întreabă polițistul pe un ton aproape șoptit

– „Cu mama, răspunde fetița în timp ce se observă din filmare cum polițistul verifica spațiile ascunse de după draperii și dulapuri.

Mama copiilor urcă și ea și o strigă pe fetiță.

– (A…), nu e nicio problemă, spune femeia

– Da, nu e nicio problemă, stai liniștită, spune și polițistul.

Percheziția continuă, fiind deschise dulapurile din camerele copiilor. Mișcările sunt normale, nu sunt trântite uși și nici răvășite lucruri.

Femeia se apropie de copii și le strigă: „Deci nu se poate așa ceva. Să veniți… nici nu știu pe unde ați intrat”.

– Haideți să vă arătăm mandatul de percheziție. Băiatul este acasă?

– Care băiat?

– Soțul! Bebe!

– Bebe? Cine-i Bebe? Andrei, poate. (…)

– Deci stați așa strada (…) 33G?

– Da.

Polițistul care filmează se depărtează cât timp colegii lui îi prezintă femeii actele percheziției și detaliile despre persoana căutată, astfel că discuția nu se aude în intergralitate.

– Da doamnă, scriem că nu locuiește familia Alexe aici.

– Vă rog să nu-mi lăsați câinele afară, atât vă rog!, răspunde femeia.

Filmarea are 3 minute și 50 de secunde și contrazice varianta inițială, cea a consilierului județean PNL Brașov, Andrei Kadas, fostul soț al femeii și tatăl copiilor care se observă în imagini.

„Au sosit la adresă fără niciun semnal acustic, fără să sune la sonerie, să strige, au sărit poarta, au dat buzna în casă, peste fosta mea soţie. Copiii s-au refugiat într-o cameră, băiatului i s-a făcut rău. Au fluturat în mână hârtii că au mandat. Când au fost întrebaţi pe cine caută şi despre ce este vorba, li s-a spus că este vorba despre un alt imobil, cel de lângă. În acel moment, au început să-şi ceară scuze, că le pare rău, şi au plecat. O să vă pun la dispoziţie procesul verbal, în care scrie că percheziţia nu s-a mai efectuat. (…). Pe mandatul de percheziţie scria că este căutat Cătălin Alexa, lucru care este eronat, niciodată (nu a locuit acolo-n.r.), locuieşte în casa de lângă imobilul meu.“, a declarat Andrei Kadaş, menţionând că unul dintre copiii săi este „la spital” în urma acestui incident.

Perchezițiile cu scandal au fost realizate într-un dosar penal deschis de DIICOT. De altfel, chiar procurorii DIICOT au fost cei care au cerus să fie făcute perchezițiile la acea adresă.

„La data de 13.02.2020, ofițerii de poliție judiciară din cadrul BCCO Brașov împreună cu luptătorii Serviciului de Acțiuni Speciale Brașov au pus în executare un mandat de percheziție, pe raza municipiului Brașov, într-o cauză ce vizează destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în comiterea infracțiunilor de spălare a banilor, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, instigare la efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, complicitate la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. Referitor la informațiile apărute în spațiul public cu privire la faptul că adresa la care s-a efectuat percheziția era greșită, precizăm că mandatul de percheziție a fost emis de către un judecator de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov pentru locația respectivă de pe raza municipiului Brașov, constatându-se că la momentul efectuării percheziției persoana căutată nu mai locuia în fapt în acel imobil”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Articolul precedentDosarul Microsoft, în care sunt judecați Dinu Pescariu, Gabriel Sandu, Călin Tatomir și Claudiu Florică, se reia de la zero
Articolul următorMotivarea în dosarul Mineriadei: ”Lui Iliescu i s-a încălcat în mod grav și iremediabil dreptul la apărare”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.