Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care i-a fost respinsă definitiv candidatura suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.

Potrivit CCR, Biroul Electoral Central avea nu doar competența, ”ci și obligația să verifice condițiile de eligibilitate privind respectarea Constituției și apărarea Constituției” în ceea ce privește candidaturile depuse în cadrul procesului electoral.

„În ultima perioadă, putem observa o acţiune consistentă şi sistematică de discreditare şi devalorizare la scară largă a argumentaţiei juridice constituţionale care fundamentează deciziile şi hotărârile Curţii Constituţionale a României. Suntem conştienţi că activitatea Curţii Constituţionale, raportată la rolul său şi la atribuţiile sale, a fost şi va fi întotdeauna supusă atât aprecierilor, cât şi criticilor la nivelul societăţii. Prin esenţa sa, orice formă de justiţie, cu atât mai mult justiţia constituţională, care are în principal un rol preventiv, nu sancţionator, creează prin deciziile şi hotărârile sale premisele unor critici inerente din partea celor care se consideră nedreptăţiţi de soluţia adoptată. Aceste critici sunt fireşti şi sunt o dovadă că în România pluralismul politic şi al opiniilor constituie unul dintre principiile ordinii constituţionale democratice”, declară Marian Enache într-un comunicat.

Potrivit lui, în România – ca stat membru al UE şi al NATO – există o ordine constituţională şi legală care trebuie respectată.

„Totodată, chiar dacă înţelegem că, în perioadele electorale, pasiunile şi partizanatele ideologice, doctrinare sau personale pot genera o tensiune socială care depăşeşte sfera obişnuinţei, trebuie să reafirmăm că în România, ca stat membru al UE şi al NATO, deci parte a spaţiului democratic occidental, există o ordine constituţională şi legală care trebuie respectată, ca expresie a suveranităţii şi a unităţii statale şi societale, a identităţii constituţionale a statului român”, subliniază preşedintele Curții.

Marian Enache arată faptul că CCR, ca instanţă de contencios constituţional prin care se realizează justiţia constituţională, „nu poate fi influenţată sau ameninţată prin intermediul niciunei forme de presiune, având nu doar rolul, ci şi obligaţia constituţională de a garanta supremaţia Constituţiei prin exercitarea efectivă a atribuţiilor sale, iar într-un stat de drept, criticile sunt binevenite, presiunile sunt inacceptabile şi dezavuabile”.

Judecătorii Curții Constituționale au respins, marți seară, contestația depusă de Călin Georgescu față de invalidarea candidaturii sale la alegerile prezidențiale din luna mai.

Astfel, CCR menţine decizia Biroului Electoral Central de invalidare a candidaturii sale la alegerile prezidenţiale. Judecătorul Marian Enache a declarat că votul de respingere a fost dat în unanimitate.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentBEC SESIZEAZĂ AUTORITĂȚILE DUPĂ AMENINȚĂRILE PRIMITE PE REȚELELE SOCIALE
Articolul următorANCA ALEXANDRESCU, DESPRE LEGĂTURILE DUBIOASE ALE LUI PONTA CU TURCIA, CHINA ȘI RUSIA: „ESTE OMUL SISTEMULUI!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.