Joi, 5 iunie, procurorii din Bihor, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și cu sprijinul Poliției Române, au desfășurat percheziții în cadrul operațiunii „Jupiter”, care vizează posibile fraude financiare de amploare.
Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, ancheta a fost declanșată după ce o firmă din Baia Mare ar fi transferat ilegal o creanță de peste 4,5 milioane de lei, fără o contraprestație reală. Ulterior, creanța ar fi fost cesionată fictiv pentru a declanșa executarea silită a Municipiului Oradea în favoarea unei alte societăți.
În urma perchezițiilor, anchetatorii au ridicat documente financiar-contabile, contracte și registre necesare clarificării situației.
Compania Drusal SA, implicată în dosar, a reacționat ferm într-un comunicat de presă, afirmând că toate actele juridice încheiate sunt conforme cu prevederile legale și că „nu a fost săvârșită nicio infracțiune și nimeni nu a fost prejudiciat”:
”Urmare a informațiilor apărute azi 5 iunie în spațiul public, aducem la cunoștință publică următoarele:
Societatea Drusal SA, în activitatea sa, încheie acte juridice în acord cu prevederile legale în vigoare. ”Documentul de cesionare” (așa cum a fost denumit în presă) este u contract pe deplin valabil încheiat în baza prevederilor art. 1566-1586 din TITLUL VI Transmisiunea și transforamrea obligațiilor, CAPITOLUL I Cesiunea de creanță, SECȚIUNEA 1 Cesiunea de creanță în geeral cuprinse în codul civic.
Nu a fost săvârșită nicio infracțiune și nimeni nu a fost prejudiciat.
Ne exprimăm surprinderea și ni se pare pe deplin inexplicabil cum de un astfel de contract, care este uzual și pe deplin obișnuit în activitatea comercianșilor, a intrat în lumina publică și cum poate prezenta el interes pentru organele penale.
Este evident însă că modul bombastic de abordare ne este prejudiciabil și suntem rezonabil îndreptățiți să ne întrebăm dacă această manieră de acțiune este compatibilă cu valorile democratice și europene?”