Ministrul Justiției, Stelian Ion a lansat un atac dur la șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, afirmând că este ”revoltător” că Inspecția a declașat acțiuni disciplinare împotriva a cinci judecători ”pentru că și-au exprimat opinii pe un forum intern al magistraților.”

”Asistăm la o veritabilă acțiune de intimidare a judecătorilor și procurorilor de către cei care, constituțional, ar trebui să îi apere și să le garanteze independența”, a mai spus Stelian Ion, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Justiției.

Inspecţia judiciară (condusă de judecătorul Lucian Netejoru) cere Secţiei pentru judecători a CSM (dominată de gruparea fostei şefe a CSM, judecătoarea Lia Savonea) sancţionarea disciplinară a 5 judecători pentru delict de opinie, după ce discuţiile libere ale acestora pe un forum intern au fost făcute publice.
poster

Judecătorii daţi pe mâna CSM sunt Dragoş Călin, Cristi Danileţ, Alina Gioroceanu, Laurențiu Grecu şi Anca Codreanu.

Redăm mai jos comunicatul integral:

Este revoltător că Inspecția judiciară condusă de un judecător care a acceptat să fie numit politic, Lucian Netejoru, consumă resurse, timp și energie pentru a hărțui cinci judecători pentru că și-au exprimat opinii pe un forum intern al magistraților.

Direcția pe care a luat-o Inspecția Judiciară sub conducerea dlui Netejoru este periculoasă și atinge drepturi pe care judecătorii și procurorii le au ca orice altă persoană din România.

Judecătorii și procurorii au dreptul să-și exprime opiniile nu doar pe forumuri specializate, ci și public. Judecătorii și procurorii au dreptul să critice public decizii administrative, legislative și politice care au efecte asupra sistemului judiciar sau le pot afecta independența.

Orice opinie sau critică onestă este în interesul sistemului de justiție și nu trebuie blamată sau sancționată.

Inspecția Judiciară condusă de Lucian Netejoru se poziționează în acest moment împotriva interesului general al sistemului judiciar și al interesului public, acționând ca un grup de cenzură și împotriva libertății de exprimare, propunând sancțiuni pentru „delict de opinie”.

Asistăm la o veritabilă acțiune de intimidare a judecătorilor și procurorilor de către cei care, constituțional, ar trebui să îi apere și să le garanteze independența. Cea care aduce atingere prestigiului justiției este, de data aceasta, chiar Inspecția Judiciară.

În cadrul legilor justiției, capitolul referitor la reforma Inspecției judiciare este esențial pentru buna funcționare a sistemului judiciar. După cum și reconfirmarea libertății de exprimare a magistraților reprezintă un element pozitiv pe care îl am în vedere în cadrul noilor propuneri legislative.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentCULISELE STATULUI PARALEL. Ani pentru bani! ANAF nu recuperează prejudiciile
Articolul următorStelian Ion, mesaj pentru aflarea adevărului la 3 ani de la violențele de la mitingul Diasporei din 10 august 2018

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.