Procurorii DNA Suceava au finalizat al șaselea dosar privind fapte de corupție la Serviciu Regim Permise Suceava, în care sunt acuzate nu mai puțin de 28 de persoane.

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de DNA, printre inculpaţi se află angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), instructori şi intermediari ai şcolilor de şoferi care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obţinere a permisului de conducător auto unui număr de 50 de candidaţi, în cursul anului 2020.

Acest dosar a fost disjuns, având în vedere dimensiunea infracţională şi numărul mare de persoane implicate în întreaga procedură de examinare.

În prezentul dosar, privind doar fraudarea probei practice, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, Obreja Radu Ionuţ, la data faptelor comisar şef de poliţie şi şef al Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul SPCRPCÎV Suceava, pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi luare de mită în formă continuată.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Finiş Florin Valy, la data faptelor comisar şef de poliţie şi şef al SPCRPCÎV Suceava, ofiţer responsabil pe linie de înmatriculări auto în cadrul Compartimentului Înmatriculări şi Evidenţă a Vehiculelor Rutiere şi ofiţer examinator auto, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a infracţiunii de luare de mită; Perjoc Gheorghe Ionel, la data faptelor agent de poliţie în cadrul MAI – Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la luare de mită în formă continuată; Boaru Marius Ioan, Mihăilă Tudor Marius şi Mihăiescu Leon Ionuţ, la data faptelor agenţi de poliţie şi examinatori în cadrul SPCRPCIV Suceava – Compartimentul Regim Permise de Conducere şi Examinări, pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi luare de mită în formă continuată; Macoveiciuc Nicolae Cezar, la data faptelor agent de poliţie şi examinator în cadrul SPCRPCIV Suceava – Compartimentul Regim Permise de Conducere şi Examinări, pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită în formă continuată şi spălarea banilor în formă continuată; Butnaru Paul Alexandru, la data faptei personal contractul (inginer de sistem la Compartimentul Informatic) în cadrul SPCRPCIV Suceava, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.

Alte 20 de persoane fizice (administratori ai unor şcoli de şoferi, instructori auto, etc.) au fost trimise în judecată pentru comiterea unor infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, dare de mită, complicitate la luare de mită, comise în formă simplă şi continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, începând cu luna ianuarie a anului 2020, în calitate de comisar şef şi coordonator al Compartimentului examinări permise de conducere, inculpatul Obreja Radu Ionuţ împreună cu inculpatul Perijoc Gheorghe-Ionel ar fi constituit un grup infracţional organizat, din care ar fi făcut parte şi agenţii examinatori menţionaţi mai sus, dar şi alţi instructori auto şi administratori de şcoli de şoferi, precum şi persoane fără o calitate specială.

S-ar fi urmărit astfel ca, printr-o acţiune concertată, să se fraudeze, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, examenele practice pentru obţinerea permisului de conducere.

Concret, în contextul menţionat mai sus, inculpatul Obreja Radu Ionuţ împreună cu ceilalţi poliţişti examinatori ar fi pretins şi primit de la elevi/ cursanţi, prin intermediul unor administratori, instructori sau persoane fără calitate specială, diverse sume de bani, cu titlu de mită, cuprinse între 100 lei şi 4.500 euro.

În schimbul sumelor de bani menţionate mai sus, inculpaţii care ar fi avut calitatea de examinatori ar fi efectuat o evaluare superficială sau necorespunzătoare a candidaţilor, iar uneori, în funcţie de situaţia concretă survenită, ar fi intervenit asupra comenzilor autovehiculului, fie pentru a-i facilita candidatului o anumită manevră, fie pentru a preveni săvârşirea vreunei abateri care ar fi determinat nepromovarea examenului.

În perioada septembrie 2016 – iulie 2020, inculpatul Macoviciuc Nicolae Cezar ar fi determinat mai multe persoane din anturajul său ca, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a sumelor de bani obţinute în modalitatea de mai sus, să încheie acte juridice translative de proprietate, în temeiul cărora ar fi achiziţionat pe numele lor, dar pentru inculpatul Macoviciuc Nicolae Cezar, mai multe bunuri imobile (un teren, două imobile şi un autoturism de lux).

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra unor sume de bani ridicate de la inculpaţii: Macoviciuc Nicolae Cezar, Boaru Marius Ioan, Mihăiescu Leon Ionuţ, Mihăilă Tudor Marius şi Butnariu Paul Alexandru, fiind vorba de 100.900 euro, 350 dolari americani, 1.800 lire sterline şi 48.800 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu doi inculpaţi în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la luare de mită.

În prezenţa apărătorilor aleşi, cei doi inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi au fost de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, respectiv doi ani şi doi ani şi patru luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie. 

Sursa: Realitatea de Suceava

Articolul precedentAudieri BOMBĂ: frații Tate dau explicații separat. Procurorii caută NOI DOVEZI incriminatoare în cazul milionarilor britanici
Articolul următorPercheziţii la incendiatori de deşeuri din Dâmboviţa. 35 de persoane vor fi duse la audieri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.