Descinderi de amploare în județul Iași, luni dimineață, în 2 dosare în care sunt vizați membri sau apropiați ai clanului Corduneanu. Acuzațiile sunt de cămătărie și șantaj prin violență.

În data de 31 octombrie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iași pun în aplicare 42 de mandate de percheziție domiciliară  în două cauze penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, spălarea banilor și tentativă la inselaciune, a transmis.

În cauză s-a reținut că, de la începutul anului 2021, pe raza municipiului Iași, s-au constituit două grupuri infracționale organizate în scopul acordării de împrumuturi bănești cu camătă, dobânzile solicitate fiind cuprinse între 20 și 120% şi, în anumite cazuri, și de 400%. 

Membrii celor două grupuri infracționale organizate acordau împrumuturile doar acelor persoane despre care aveau informații că sunt solvabile și dețin bunuri mobile și/sau imobile de valoare. 

Astfel, în perioada 2021 -2022, membrii grupurilor infracționale organizate au acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizați în condițiile legii, împrumuturi cu dobânzi excesive, până în prezent, fiind identificate peste 50 de persoane vătămate.

După acordarea împrumuturilor, erau exercitate presiuni asupra persoanelor vătămate în scopul recuperării atât a sumelor de bani împrumutate cât și a dobânzilor solicitate, ajungându-se până la amenințări cu acte de violență sau lipsiri de libertate.  

Pentru a conferi o aparență de legalitate  împrumuturilor, aceștia determinau persoanele vătămate să încheie, inițial, contracte de împrumut în care era trecută suma împrumutată și dobânda impusă şi, ulterior, erau încheiate contracte de dare în plată prin care membrii grupurilor infractionale au intrat în posesia unor suprafețe importante de teren, a căror valoare depășeşte și cu de 10 ori valoarea împrumutului acordat. 

Acțiunea este realizată cu sprijinul lucrătorilor de poliție judiciară din cadrul BCCO  Suceava , BCCO Galați , BCCO Bacău , SCCO Vaslui , SCCO Botoșani , SCCO Vrancea și a jandarmilor din cadrul Grupării  de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău și din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași.

Articolul precedentȘoferul teribilit, pus sub CONTROL JUDICIAR – Antonio Michelle a fost amendat cu 6.000 lei și are permisul suspendat pe un an
Articolul următorPercheziții în Ilfov într-un dosar privind infracțiuni de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.