Situația din Ucraina a ajuns în atenția Curţii Penale Internaţionale (CPI). O spune chiar un oficial al instituției, care a anunţat, luni, deschiderea „cât mai rapidă” a unei anchete asupra situaţiei din Ucraina, invocând „crime de război” şi „crime împotriva umanităţii”. 

„Sunt convins că există o bază rezonabilă pentru a crede că în Ucraina au fost comise presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii”, a declarat procurorul CPI, Karim Khan, relatează The Guardian.

Karim Khan şi-a exprimat săptămâna trecută „îngrijorarea tot mai mare” cu privire la evoluţiile recente din Ucraina şi a cerut părţilor implicate în conflict să respecte dreptul internaţional umanitar.

„Având în vedere extinderea conflictului din ultimele zile, intenţionez ca această anchetă să cuprindă şi toate presupusele noi infracţiuni aflate în jurisdicţia oficiului meu, care sunt comise de orice parte în conflict, oriunde pe teritoriul Ucrainei”, a subliniat Khan.

Poziția sa vine deși Ucraina nu a semnat Statutul de la Roma, tratatul internaţional care a instituit CPI, dar a recunoscut oficial jurisdicţia Curţii pentru crimele comise pe teritoriul său.

În decembrie 2020, predecesoarea lui Khan, Fatou Bensouda, a declarat că din 2014 în Ucraina s-a înregistrat „o gamă largă de comportamente care constituie crime de război şi crime împotriva umanităţii”, solicitând o anchetă completă.

 

La începutul zilei de luni, Lituania a cerut CPI să deschidă o anchetă asupra posibilelor crime de război comise de Rusia și Belarus în Ucraina.

Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, a declara, astfel,  pentru Washington Post: „Ceea ce face Putin este doar o crimă și nimic altceva și sper că va merge la Haga”.

 

Odată cu creșterea dovezilor privind utilizarea nediscriminată de către Rusia a munițiilor cu dispersie în orașele ucrainene și distrugerea clădirilor rezidențiale din Harkov în special, guvernul de la Kiev pregătește, de asemenea, un dosar împotriva Moscovei pentru care să fie trimis la Haga.

Sursa: Realitatea din Justitie

Articolul precedentA fost anulată prima amendă pentru nepurtarea măștii de protecție
Articolul următor6.440 de arestări după protestele desfășurate în Rusia – Oamenii scandează împotriva războiului dus de Putin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.