Curtea Constituţională a României a declarat marţi neconstituțională revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului. Aceasta își va relua funcția imediat după ce decizia Curții va fi publicată în Monitorul Oficial. Hotărârea judecătorilor constituționali vine după sesizarea făcută de PSD după revocarea lui Weber cu majoritatea voturilor din Parlament. Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a anunțat că va ține cont de decizia CCR, însă, „cu siguranță”, Renate Weber nu trebuie să mai ocupe această funcţie.

„Curtea a constatat că, întrucât actul de revocare este neconstituțional, acesta încetează să mai producă efecte juridice. Prin urmare, în temeiul art.147 alin.(4) din Constituție, care consacră caracterul general obligatoriu și efectele pentru viitor ale deciziilor Curții Constituționale, Curtea menționează că, de la data publicării deciziei sale în Monitorul Oficial al României, doamna Renate Weber își reia calitatea de Avocat al Poporului, urmând a-și exercita mandatul constituțional pentru care a fost numită prin Hotărârea Parlamentului României nr.18/2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.524 din 26 iunie 2019.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, a transmis CCR marți, într-un comunicat de presă.

„În ședința din data de 29 iunie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea formulată de Grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat din Senat și din Camera Deputaților și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului României nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului.

Curtea a reținut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancțiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare și după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea și să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanțe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condițiile art.21 din Constituție referitor la liberul acces la justiție.

Or, întemeindu-se pe dispoziții legale care nu asigură garanțiile de independență ale Avocatului Poporului în raport cu alte autorități publice, dispoziții cărora Parlamentul le-a atribuit o altă interpretare decât cea care rezultă din conținutul lor normativ, Hotărârea Parlamentului României nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului încalcă dispoziţiile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) și (5) care consacră principiul statului de drept și principiul legalităţii şi al supremaţiei Legii fundamentale, precum și dispozițiile art.9 alin.(2) din Legea nr.35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului”, a mai precizat CCR.

Decizia CCR vine la două săptămâni după revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului. Pe 16 iunie, Parlamentul a adoptat proiectul de hotărâre prin care este revocată Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului. S-au înregistrat 247 de voturi ”pentru”, 32 ”împotrivă”, iar un parlamentar nu a votat. 

Ulterior, PSD a depus sesizare la CCR, în care a transmis că „Hotărârea Parlamentului 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională, fiind încălcate prevederile referitoare la principiul legalităţii şi durata de 5 ani a mandatului acestuia”.

Nici Renate Weber nu a rămas pe loc. Fostul Avocat a Poporului Renate Weber a acţionat în instanţă Camera Deputaţilor şi Senatul, după decizia de revocare din funcţie. Aceasta a contestat în instanţă decizia Parlamentului de a o schimba din funcţie, dosarul fiind înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti. Următorul termen în proces este vineri, 2 iulie, de la ora 12.00.

Hotărârea Parlamentului a încălcat prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului, mai notează social-democrații în sesizarea depusă la CCR.

Întrebat cum va proceda dacă CCR va decide că Weber a fost revocată neconstituțional, Orban a răspuns, marți, la Palatul Parlamentului: „Cu siguranţă va trebui să ţinem cont de decizia CCR, chiar dacă e o Curte Constituţională condusă de Dorneanu, care a dat atâtea decizii care nu au nici o legătură cu Constituţia. Depinde ce hotărăşte CCR. Nu pot să anticipez. Deci aşteptăm”.

La întrebarea pusă de jurnaliști dacă îşi menţine opinia că Renate Weber nu trebuie să mai ocupe această funcţie, Ludovic Orban a răspuns: „Cu siguranţă”.

Citește și Ce va face Renate Weber în restul mandatului de Avocat al Poporului, va mai fi sau nu imparțială cu Guvernul? – Prima reacție după decizia CCR

 

Sursa: Realitatea din Justitie

Articolul precedentDREPTUL LA ADEVĂR
Articolul următorIncitarea la ură, violență sau discriminare împotriva unei persoane este pedepsită cu închisoare de la șase la trei ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.