Cătălin Predoiu, propus ministru al Justiției în Guvernul Cîțu, a primit aviz negativ din partea parlamentarilor care l-au audiat, marți. Au fost 26 de voturi pentru, 38 împotrivă și 12 abțineri (inclusiv din partea USR și UDMR).

În timpul audierii, Predoiu a spus că nu regretă propunerile făcute pentru șefia DIICOT și cea a Parchetului General.

Nu aveam Minister Public. Cred în decizia luată și a doua oară aș face același lucru. (…) Cu tot respectul pentru CSM, unele lucruri le-am văzut diferit”, a spus Predoiu.

Corlățean, despre dosarul lui Pintea: A început sezonul de primăvară

Titus Corlățean a acuzat, indirect, că au apărut prea multe informații cu privire la ancheta în care este implicat fostul ministru al Sănătății.

A început sezonul de primăvară. Revin obiceiurile proaste. Un bombardament de informații care se transmit de cei care efectuează ancheta penală. (…) Până se finalizează, oamenii să devină vinovați. (…) Revin vechile obiceiuri. Nu doar în cazul ăsta. (…) Vreau să vă întreb dacă aveți intenția să vă exercitați, inclusiv pe relația cu CSM, această competență în a sfătui, măcar, ca cei care efectuează anchetele, nu să stopeze combaterea corupției, dar are nevoie (România – n.r.) ca ancheta penală să se respecte regulile procedurale, alea votate de Parlament, nu alea stabilite prin protocoale, a spus Corlățean.

În replică, Predoiu a spus că a făcut o serie de recomanări Ministerului Public, însă a făcut referile la grupările de criminalitate organizată.

n virtutea acelei autorități, am emis o recomandare către Ministerul Public, în care subliniez gravitatea faptelor comise cu mare violență, pericolul reprezentat de grupările de crimă organizată și am recomandat ca Ministerul Public să își îndrepte atenția foarte atent către acest fenomen periculos. Nu a venit această recomandare pe un teren gol. Există un efort structurat între unitățile specializate de combatere a acestui fenomen din ce în ce mai prezent (…) Dacă ar fi să răspund strict la întrebarea dumneavoastră, m-aș opri aici. Dar ați făcut și alte câteva comentarii. Aș face și eu câteva remarci. Comunicarea a fost o chestiune vulnerabilă pt Ministerul Public, pentru CSM, pt justiție în general. De ce? Există aici o disproporție, un handicap. E o nedreptate, dacă vreți, creată chiar de lege, la adresa sistemului judiciar. Magistrații au obligația de rezervă. Să se abțină de la comentarii, explicații, date, informații de la a-și prezenta acțiunea. Nu mai vorbesc de secretul anchetei. (…) E bine ca magistratura în general, sub coordonarea CSM, să își găsească un sistem, o modalitate și de ce nu, o îndemnare în a utiliza instrumente de comunicare publică respectând și obligațiile de rezervă. (…) Sunt de acord cu ce spuneți, comunicarea e una dintre provocări”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Articolul precedentFost secretar de stat, declarat incompatibil de ANI
Articolul următorCum se apără Instanța Supremă de coronavirus: judecătorii ar putea lucra de acasă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.